Roger Wilhelmsson (M). Foto: Jan-Åke Thorell.
ULRICEHAMN

Alliansen splittrad efter C-utspel

Wilhelmsson "Inget nytt"
1:38 min

En motion från centerpartiet i Ulricehamn har skapat irritation bland övriga partier i alliansen. Motionen handlar om skolstrukturen i Ulricehamn och det radikala förslaget att flytta årskurs sex till högstadiet och årskurs nio till gymnasiet.

Men centerpartisterna samrådde inte med övriga i alliansen utan förde fram förslaget som sitt eget. Dessutom är det ett gammalt förslag, säger moderaternas gruppledare i Ulricehamn Roger Wilhelmsson.

– Förslagen har diskuterats i många år bland skolpolitiker det är inget nytt. Men vi blev väldigt förvånade när vi hörde i radion att centern nu lagt det här förslaget.

Centern kallade till presskonferens
Det var i fredags som centerpartiet stolt presenterade lösningen på problemet med för för lite plats på låg- och mellanstadiet - och tomma lokaler på Tingsholmsgymnasiet. Genom att flytta årskurs sex till Stenbockskolan och årskurs nio till Tingsholmsgymnasiet skulle kommunen spara minst 100 miljoner kronor.

Men att centerpartiet går sin egen väg i en så viktig fråga som den framtida skolstrukturen - som för övrigt håller på att utredas av en särskild beredning - blev lite makstarkt för alliansvännerna.

Förslaget borde ha varit förankrat i de övriga allianspartierna, säger Roger Wilhelmsson.

– Ja, det är den arbetsording och överenskommelse som vi har. Att hålla varandra informerade inom alliansen. Jag har en känsla av att centern vill profiliera sig.

Tidigare publicering

Mellan Anders Anderssons tumme och pekfinger - så långt får högstadieeleverna flytta om de ska börja på gymnasiet. Foto: Jan-Åke Thorell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".