1 av 6
Granaten. Foto: Fredrik Hårshagen.
2 av 6
Granaten skymtar på å-bottnen. Foto: Fredrik Hårshagen.
3 av 6
Foto: Fredrik Hårshagen.
4 av 6
Polisens bombtekniker tar en titt. Foto: Fredrik Hårshagen.
5 av 6
Foto: Fredrik Hårshagen.
6 av 6
Fredrik Hårshagen i Fritsla. Foto: privat.
FRITSLA

Skarpladdad granat hittad i Häggån

1:12 min

En familj hittade en skarpladdad granat i Häggån i Fritsla i helgen. Granaten är troligen från efter kriget, men hur den hamnat där är ett mysterium.

– Vi var ute på en liten utflykt med familjen och så var vi borta vid ett ställe där det finns en stenbro, en rastplats i utkanten av Fritsla. Jag vet inte vad det var som fick mig att titta ner i vattnet, men så fick jag syn på den helt enkelt, säger Fredrik Hårshagen.

Såg du direkt att det var en granat?

– Ja, men jag var tveksam till om det var en granat, tänkte det var en leksak eller något sådant där.

Fredrik tog bilder på granaten och väl hemma googlade han på nätet för att jämföra bilderna. Den endaliknande bild han hittade var från Borås där man fann en granat på återvinningscentralen Lusharpan 2009.
Fredrik ringde polisen.

– Det var en bombgrupp från Göteborg som undersökte den grundligt innan de valde att plocka upp den. De höftade till att granaten var runt 50 år, men den kan vara både äldre eller yngre.

– Deras hypotes är väl att någon tagit hem den, men sedan inte vågat ha den hemma längre, säger Fredrik Hårshagen i Fritsla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista