1 av 2
Maral Mavizi, Jenny Nilsson, Niclas Andreasson och Julia Siljebo. Foto: Amanda Petersson.
2 av 2
Rektorn Adam Casserly. Foto: Amanda Petersson.
BORÅS

Bäckängs esteter känner sig överkörda

1:36 min

Estetelever på Bäckängsgymnasiet i Borås är upprörda. Till hösten splittras de blandade estetklasserna och sätts ihop i nya klasser. Beskedet kom plötsligt och eleverna tycker rektorn gått bakom ryggen på dem.

Efter ett år tillsammans splittras Bäckängs estetklasser till hösten. Nu ska de istället delas in efter de estetiska inriktningarna. Eleverna själva fick dock inte reda på något innan beslutet var fattat, och vissa tycker att rektorn gått bakom ryggen på dem.

– Alla esteter samlades i ett rum med rektorn, och sedan bad han oss att sätta oss i inriktningarna i varsitt hörn i rummet. Därefter sa han att "det här är era nya klasser", berättar eleven Niclas Andreasson som går i ettan på Bäckäng.

Eleverna har nu startat både namninsamlingar och grupper för att visa sina reaktioner, och de är besvikna på att de inte fick något att säga till om.

– Vi ser verkligen fördelarna i det här, men det felaktiga var hur det presenterades för oss - att vi bara fick reda på det utan att få ta del av beslutstagandet. De kan hellre börja med det nästa årskull, de som inte redan har gått i en klass ett år och sedan dras isär, säger Jenny Nilsson - även hon i ettan.

De nya klasserna kommer vara direkt kopplade till inriktningarna. Det blir en musikklass, en bildklass och en teater/dansklass. Det ska bli bättre planering, lättare att lägga scheman och göra det enklare att genomföra aktiviteter.

Rektorn Adam Casserly är nu i efterhand självkritisk till hur processen gick till och hur man meddelande eleverna, men han står fast vid beslutet.

– Vi tror att den här förändringen kommer förbättra även för eleverna i årskurs två, därför vill vi genomföra det nu. I efterhand kan vi titta på beslutet och se att med facit i hand att eleverna självklart skulle kunnat ha varit mer delaktiga innan beslutet togs, säger Adam Casserly.

Protesterna och missnöjet handlar inte själva idén att dela in klasser efter inriktning. Att låta de nya ettorna som börjar i höst gå i sådana klasser, tror eleverna kan bli bra.

Men de som ska börja tvåan till hösten borde slippa att få sina klasser splittrade.

– Vi är besvikna över hur beslutet togs och att det händer i vår årskull som redan har oroligheter i och med det nya betygssystemet, säger Jenny Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista