1 av 2
Etons vd Hans Davidsson. Foto: Jan-Åke Thorell.
2 av 2
Etonskjortor. Foto: Jan-Åke Thorell.
GÅNGHESTER/TEXTIL

Skjorttillverkaren Eton säljs

VD:n Hans Davidsson: "Man måste gå vidare"
1:36 min

Det klassiska textilföretaget Eton Fashion i Gånghester byter ägare. Försäljningen är ett sätt säkra företagets utveckling, och riskkapitalbolaget Litorina blir nu ny huvudägare i bolaget.

Eton Fashion tillverkar exklusiva skjortor som säljs i 35 länder över hela världen, och företaget omsätter idag 300 miljoner kronor.

– Det går inte att slå sig till ro och vara nöjd med det som är, säger Hans Davidsson som är vd för Eton. Det är ju det som är problemet idag att man måste gå vidare. Stannar man i omsättning tar andra konkurrenter över.

Hans Davidsson håller med om att det kan finnas risker med att låta ett riskkapitalbolag bli majoritetsägare.

– Det finns alltid risker, säger han. Men möjligheterna är större. man har en helt annan kapitalbas som är nödvändig för att ta steg framåt.

Sedan berör det naturligtvis också vilken partner man har. Och Hans Davidsson har bra erfarenheter av Litorina:

– Vi har en samsyn i hela vår grundfilosofi och affärsplanen. Så det känns väldigt bra.

Hans Davidsson tror att det kommer att märkas att Eton fått en ny majoritetsägare.

– Framför allt kommer Eton att synas snabbare på världskartan. Och vi får muskler att ta beslut som vi annars hade fått senarelägga. Varumärket kommer att bli starkare och er visuellt synligt.

Företaget grundades redan 1928 av Hans Davidsson farmor och farfar. Frågan är vad de skulle sagt idag?

– De hade självfallet tyckt att det hade varit roligt om företaget varit kvar i familjen. Men familjen är fortfarande kvar som en ganska stor ägare och det är väldigt positivt, säger Etons vd Hans Davidsson.

Familjen Davidson kvarstår med 35 procent av aktierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".