Dockor som simulerar fotgängare som oväntat dyker upp i förarens synfält: Foto Volvo/SCANPIX.
BORÅS

Helt klart att Borås får världsunik provbana

1:26 min

Efter många års planering och diskussion är det nu helt klart att det blir ett bygge av den världsunika trafiksäkerhetsanläggningen AstaZero i Hällered utanför Borås. Provbanan ska stå klar 2014.

Bygget av AstaZeros provbana kommer att starta omgående och när den står klar kommer ett 10 till 20 anställda arbeta vid anläggningen.

Flera olika instanser är inblandade i det samägda bolaget AstraZero; allt från Borås Stad, SP, Chalmers, Volvo, Västra Götalandsregionen för att nämna några.

Turbulent resa
Projektet har planerats under lång tid och har varit omgärdat av en hel del diskussion. Exempelvis anklagades det dåvarande kommunalrådet Ultrik Nilsson 2010 för att mörka ett tidigt avtal när marken för provbanan skulle köpas ut av kommunen - en anklagelse han senare friades från.

När samarbetet presenterades i höstas var dock alla knutar lösta, och idag bekräfades det att byggstarten nu ligger runt hörnet.

– Förberedelserna har bland annat innefattat markköp, projektering och finansiering, och precis i dagarna har allt kommit på plats. Nu är det klart att det en testbana, säger tekniske direktör Per-Erik Petersson på SP i Borås.

Anläggningen kommer att erbjuda unika förutsättningar för att testa insatser och system för att öka säkerheten för oskyddade trafikanter - ett system kallat "aktiv säkerhet".

Fler arbetstillfällen
Att anläggningen nu blir verklighet innebär att svensk fordonsindustri kan stärkas och ger jättemöjligheter för både SP och Chalmers att utveckla den position som Sverige har inom det här området.
Men även för Borås betyder det här mycket.

– Det är en världsunik anläggning som kommer att ligga inom kommunen och skapar arbetstillfällen. I början kanske ett 10-tal, men på sikt betydligt fler, säger tekniske direktören Per-Erik Petersson på SP i Borås.

Ingen annanstans i världen finns något som liknar det som nu byggs upp utanför Borås.

– Vi ligger först, och det känns fantastiskt.

Tidigare artiklar

Aktiv Säkerhet

"I sin grundläggande form handlar aktiv säkerhet om att undvika krockar, istället för att som tidigare skydda då en krocksituation väl uppstått. Detta är möjligt genom en ny och avancerad teknik där fordon och infrastruktur kommunicerar och interagerar med varandra."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista