1 av 2
Christina Tönsgård boendesamordnare i Borås. Foto: Amanda Petersson, P4 Sjuhärad.
2 av 2
Lena Palmén (S), kommunalråd. Foto: Sara Holmberg
BORÅS

Äldre missgynnas i bostadskö

1:36 min

Borås har 600 lägenheter med stjärnstatus, så kallade bokvämtlägenheter som är tillgänglighetsanpassade för äldre. Men ingen av de äldre som anmält sitt intresse har fått någon sådan lägenhet. Kommunalrådet Lena Palmén håller med om att en särskild kö borde skapas.

Istället går lägenheterna till andra i bostadskön, fastän tanken var att äldre skulle få dem.

– Det var tanken från början, men privata fastighetsägare och fastighetsorganisationen vill att de ska vara tillgängligt för alla. Och det kan jag tycka är rätt också. För det har inte med åldern att göra om du är i behov av en tillgänglig lägenhet, säger Christina Tönsgård som är boendesamordnare på Borås stad.

Samtidigt menar Christina Tönsgård att det hade varit bra med en gräddfil till bokvämtlägenheter för dem som verkligen är i behov av en tillgänglighetsanpassad lägenhet.

Många behöver lägenheterna
Just nu är det runt 40 personer som behöver få tillgång till en bokvämtlägenhet. Men bokvämtlägenheterna är redan upptagna. Det finns inget överskott på tomma lägenheter i Borås, så oavsett om det är privat eller kommunalt så är det kö, och då plockar man den som kommer först. Väntetiden kan vara lång och för äldre kan sökningsprocessen vara svår.

– Som äldre har du kanske inte dator, du tycker det är svårt att ringa kanske, du står i kö för att komma fram. Vi som är vana att inte ge oss, för oss är det inget problem, men för de äldre så tar det lite längre tid att ta sig igenom alla de här slussarna, säger Christina Tönsgård.

– Bitvis så tycker jag faktiskt att det är ganska tragiskt att vi har personer som tror att det ska lösa sig med en anpassad lägenhet ganska snart, och så gör det inte det. För den som bor i en otillgänglig lägenhet så kan varje dag innebära att man får kämpa.

Kommunalrådet håller med

Kommunalrådet Lena Palmén (S) i Borås håller med om att det behövs en kö för dem som behöver bokvämtlägenheter. 

– Men vi kan inte besluta om att ha en separat kö för en helt vanlig hyreslägenhet. Det är heller inget kommunen styr över.

Lena Palmén håller med om att det är ett slöseri på resurser när anpassade lägenheter hamnar hos dem som inte behöver dem.

– Men det handlar inte bara om äldre utan också om andra personer med funktionshinder så därför kan man inte bara ha en bostadskö för äldre.

AB Bostäder kan skapa kö

Lena Palmén har tagit upp ett resonemang med AB Bostäder om de kan ha en egen kö.

– Det är möjligt vi kan göra något där. Men då blir det för dem som har högst behov av anpassning.

– Jag tror det vore bra om vi kunde ha en kö utifrån de behov som våra medborgare har. Det är jätteviktigt att man kan känna trygghet i sitt boende. Det är också ett sätt att fördröja behovet av ett särskilt boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista