Vägbygge. Snart byggs vägen förbi Sjöbo. Foto: Scanpix.
BORÅS

Borås betalar ny väg förbi Sjöbo

1:44 min

Efter fem års försening kommer bygget av den nya riksväg 42 - Fristadvägen - förbi Sjöbo sätta igång i år.

Det är egentligen en riksväg där staten borde stå för kostnaden. Men Borås Stad betalar kostnaden, 119 miljoner.

– Det är formellt en statlig väg men staten har sagt att  de är intresserade av att göra någon förändring. Men vi tycker för stadens vidkommande är det inte en bra lösning. Det är en trafikfarlig situation på Sjöbo. Det finns väldigt många fördelar med att dra trafiken via en förbifart, säger Ulf Olsson (S) kommunalråd i Borås.

Olönsamma projekt kritiseras
Att kommuner går in och betalar staliga vägbyggen blir allt vanligare. Sjuhäradskommuner med Borås i spetsen gör det med både Sjöboleden och riksväg 27 mellan Kråkered och Viared.

Riksrevisionen har kritiserat detta och menar att olönsamma projekt därmed ibland får företräde.

Det västsvenska trafikpaketet, exempelvis, som beräknas kosta 25 miljarder, med bland annat en järnvägstunnel under Göteborg, beräknas gå med 14 miljarder i samhällsekonomisk förlust när till exempel restidsvinster ställs mot investeringskostnader.

Borås betalar 119 miljoner kronor
Vad gäller Sjöboleden, satsar Borås 153 miljoner, varav gåvan till staten blir 119 miljoner.

Kommunernas samarbetsorgan SKL är också emot att kommuner, framför allt de stora och rika, köper sig förbi kön av vägprojekt som staten prioriterar.

Så tycker också Ulf Olsson när han sitter i SKL. Men när han sitter i Borås bortser han från tala om samhällsekonomin.

– Vi har inte utgått från det. Vi har sett till att man får en mer trafiksäker miljö på Sjöbo. Ett annat medvärde är att vi kan skapa ett nytt industriområde kopplat till den nya förbifarten vid Nordskogen. Det ger förutsättningar för nya företagsetableringar som är bra för stadens utveckling och kan ge nya arbetstillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista