1 av 3
Gustav Samuelsson framför högen med byggavfall på hans mark. Foto: Hanna Larsson.
2 av 3
Annat skräp som dumpats. Foto: Hanna Larsson.
3 av 3
Gustav har blockerat vägen med en skopa, och förhoppningsvis ska det stoppa avfallsdumparna. Foto: Hanna Larsson.
BORÅS

Avfall dumpades i Rångedala - kan vara brittiska asfaltsläggare

1:35 min

Asfalt, slipers, sten och jord - Gustav Samuelssons mark i Rångedala är belamrad av avfall. Misstankarna går mot brittiska asfaltsläggare, och Borås stad överväger en polisanmälan. Men någon ekonomisk hjälp kan Gustav inte räkna med.

Avfall som brittiska asfaltsläggare misstänks ha dumpat har hittats i Rångedala. Det rör sig om stora mängder med asfalt, slipers, sten och jord.

Borås stad överväger nu att göra en polisanmälan, men markägare Gustav Samuelsson kan inte räkna med ekonomisk ersättning.

– Det är väl inte så kul. Det kostar ju mig en massa pengar att få bort det här. Dem som anlitat de här - det blir ju deras avfall som jag får ta hand om nu.

Det var i förrgår som en privatperson följde efter en engelskregistrerad lastbil som körde in på en skogväg i Rångedala, och såg sedan att den körde därifrån med tomt lass.

Markägaren Gustav Samuelsson kan bara konstatera den omfattande nedskräpningen.

– Här har du några lass med slipers, asfalt och lite allt möjligt som ligger här dumpat. Sedan ligger det något lass en bit bort med lättbetong och andra grejer i.

Vad tänker du om den här obetänksamheten?

– Jag hoppas ju i alla fall att de som anlitat dem inte vet vad som händer med... för de är ju egentligen ansvariga. Kan man bevisa var grejerna kommer ifrån är det deras ansvar att ta hand om det.

Som vi tidigare rapporterat var det stora problem även förra året då brittiska asfaltläggare misstänktes ha tippat 30 lastbilsflak med asfalt och anläggningsskräp norr om Sjöbo i Borås. Det kostade minst 50.000 kronor att sanera.
Kommunen gjorde en polisanmälan men utredningen las ner.

– I värsta fall är det väl jag som får ta smällen för det som är dumpat här. Det hade inte varit så kul för jag har fått uppskattat att det skulle kosta 12 000 att ta hand om det här. Är det jag som får betala är inte det alls roligt, säger markägaren Gustav Samuelsson.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista