1 av 2
Åklagare Daniel Larsson bläddrar i den 2 500 sidor stora brottsutredningen. Foto: Niclas Odengård.
2 av 2
Lantbrukarparet mördades i sitt hem. Foto: Scanpix/Björn Larsson.
Dubbelmordet i Långared

DNA-bevis i flyktbil

1:29 min

Bevisningen har stärkts betydligt mot de två polska män som misstänks för dubbelmordet i Långared i oktober. DNA från den 71-åriga kvinnan har hittats i den ene mannens bil.

Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, har hittat den mördade kvinnans dna i bagageutrymmet på en av de mordmisstänkta männens bil. Åtalet som till stor del byggt på indicier har nu fått en stark teknisk bevisning.

– Det är ett genombrott och kommer bli ett av de starkaste bevisen vi har. Det binder bilen till mordet, och vi vet ju att männen åkt tillsammans i bilen till Polen. Bilen ägs även av en av männen, säger målets ene åklagare Daniel Larsson.

– Det stärker teorin om att de använt bilen vid brottet för att frakta det stulna kassaskåpet.

Det var den 19 oktober förra året som den 71-åriga kvinnan och hennes 69-årige man brutalt mördades i sitt hem i Långared utanför Alingsås.
Mannen slogs ihjäl med slag mot huvudet när han skulle mjölka korna, kvinnan kvävdes i sin säng. Båda tejpades och bands dessutom med 70 centimeter långa buntband.

Utredningen som följde blev mycket omfattande och när åtalets slutligen lämnades in var utredningen på 2 500 sidor.

– Här har vi haft den utländska dimensionen med att få de misstänkta utelämnade, det har varit en utsträckt brottsplats med väldigt mycket analyser och material som gått in till SKL. Det är därför utredningen dragit ut på tiden, säger Daniel Larsson.

Finns det några tecken på att det finns fler inblandade?

– När jag läser utredningen så känner jag att med största sannolikhet varit två gärningsmän, men vi kan inte utesluta att det varit en till. Det finns inga spår av någon okänd gärningsman, säger åklagaren Daniel Larsson.

Ser ni några luckor i bevisningen?

– Det är svårt att spekulera i. Vi har en stabil beviskedja som pekar på ut att de här två har varit på plats och utfört det här brottet. Sedan är det svårt att säga exakt vad som hänt - de enda vittnena är döda och kan inte berätta.

På måndag startar den sex dagar långa rättegången i Alingsås tingsrätt.

Tidigare publiceringar

En av de misstänkta påväg in i Alingsås Tingsrätt för häktningsförhandling. Foto: Erik Abel, SCANPIX
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista