1 av 5
Foto: William Sörbö.
2 av 5
Foto: William Sörbö.
3 av 5
Peter Apelgren inviger skulpturbiennalen ikväll. Foto: William Sörbö.
4 av 5
Foto: William Sörbö.
5 av 5
Foto: William Sörbö.
31 maj 2012

Borås hittar konstformen igen - ikväll invigs skulpturbiennalen

1:30 min

20 konstnärer med 22 verk. Ikväll invigs Borås internationella skulpturbiennal - en utställning av skulpturer som hålls vartannat år och väcker stort intresse.

I årets skulpturbiennal bidrar 20 konstnärer med 22 verk, de flesta i och utanför Kulturhuset i Borås.
Konstnären och komikern Peter Apelgren ska leda invigningen i kväll.

– Jag tycker det är svinfint. Jag har varit runt och tittat lite grann, och det är ju några riktigt goa. Den här kyrkan på torget som (Ernst) Billgren gjort är gôrfin.

Konstmuseets chef Pontus Hammarén myser ikapp.

– Jag tycker det här är jättekul, att det är ett sådant koncentrat här så man kan vandra runt från det ena till det andra. Det är sådan lekfullhet.

Folk är väl väldigt vana vid skulpturer här i Borås...

– Jo det är dem, och det är man inte så vana vid. Alla som arbetar med offentlig konst vittnar om att fok är sura, undrar vad det kostar och vad det är för dumheter. Här i Borås har man nog blivit härade med tiden, säger Hammarén.

Blir det någon chock då?

– Ja kanske för en och annan som går in i kulturhuset och spanar på Bjarne Melgaards skulptur. Han är en provokatör som den stora publiken går loss på också.

– Det är stort intresse. Det vi gör på konstmuseet är ju små viskningar jämfört med vad vi gör på skulpturbiennalen. Det är ett uppdämt intresse verkligen, säger Konstmuseets chef Pontus Hammarén.

Borås internationella skulpturbiennal öppnar imorgon lördag och håller på fram till den 16 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista