Oscar Berggren. Foto: Amanda Peterson
BORÅS

Oscar får inte bada i sommar - Handikappbryggan fungerar inte

Oscar: ”Det är väldigt dumt”
1:44 min

Inte ens de få handikappanpassade bryggorna som finns i Sjuhärad fungerar för alla rullstolsburna. P4 Sjuhärad har tidigare rapporterat om Sjuhärads bristande badplatser där bara 3 av 95 är handikappanpassade.

Oscar Berggren är femton år och sitter i rullstol. Han och hans pappa Olof är nu vid Almenäs badplats.
Här finns den enda handikappanpassade bryggan i Borås, men inte ens den kan han använda - synd eftersom han gillar att bada och gärna velat göra det tillsammans med sin familj.

– Det är väldigt dumt, känns nedstämmande, säger Oscar.

Det är en perfekt sommardag vid Almenäs. Solen gassar och vattnet är fyllt av badande människor. glada badare använder bryggorna som språngbräda ut i vattnet för hopp, dykningar, och avancerade volter.

Bortkastade pengar
Båda bryggorna används, även den som är handikappanpassad med en lång metallramp ner i vattnet - den som det är meningen Oscar ska kunna använda. Vilket han inte kan.

Det finns ingen plats att ställa stolen för sedan själv ta sig ner. Då hade han skrapat upp benen på rampen. Och bryggan är smal och gör det svårt att mötas.

Den vanliga bryggan hade Oscar kunnat använda om det inte vore för sandsträckan mellan gräset och bryggan där han kör fast med sin rullstol i sanden. Då hade han kunnat rulla ut till bryggan och sedan klarat sig själv.

– Det är bortkastade pengar som jag ser det som förälder. Den långa rampen ner med asfaltering har kostat åtskilliga tusenlappar. Det hade räckt med ett trallgolv som gjort att han kunde ta sig till den vanliga bryggan, säger Olof Berggren.

Borås lovar titta på rampen
Men, kanske det kan bli bad för Oscar i sommar i alla fall.
Lena Mellbladh är tillgänglighetskonsulent på lokalförsörjningskontoret och ansvarig för handikapprampen på Almenäs. Hon säger att rampen är utformad enligt Västra götalandsregionens riktlinjer och önskemål från andra funktionshindrade.

--  Men Oskar har andra problem, och då får vi naturligtvis titta på om man kan anpassa rampen som är idag.

Men är det nytt för dig att det är problem för vissa?

– Jag visste inte att... Man kan säga att det finns många önskemål och problem, och vi har då tagit den samlade bedömningen... ...att en ramp ska se ut som denna gör. Vi får titta på det här, säger Lena Mellbladh - tillgänglighetskonsulent på lokalförsörjningskontoret i Borås.

Tidigare publicering

Lena Molander. Foto: Amanda Petersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".