Långared, dagen efter dubbelmordet. Foto: Scanpix
LÅNGAREDSRÄTTEGÅNGEN

Långaredsvittne hotades

1:29 min

Den första rättegångsdagen i Långaredsmålet blev en detaljerad skildring av hur det äldre lantbrukarparet mördades på sin gård i höstas. Dessutom framkom att ett av vittnena blivit hotat, och nu är det oklart om hon kommer att höras i rätten.

Kvinnans observationer hjälpte polisen att komma gärningsmännen på spåren. Nu är frågan om hon kommer att vittna i rättegången.

– I lördags ska vittnet ha fått ett samtal från en okänd man som hon upplevt som hotfullt. Hon är skärrad och jag hoppas att hon kan komma hit och lämna uppgifter om sina iakttagelser trots det, säger Daniel Larson.

För de båda åtalades försvarsadvokater kom uppgifterna som en överraskning.

– Det är inget vi har fått kännedom om tidigare, säger Johan Lövrup, som försvarar 34-åringen.

– Det kan i alla fall inte vara någon av våra klienter som ligger bakom. De sitter häktade med restriktioner och får inte ha någon kontakt med omvärlden, fortsätter han.

Teknisk bevisning pekar ut männen
Under förmiddagen redogjorde kammaråklagare Daniel Larsson för bevisläget mot de två misstänkta männen, 34 respektive 40 år gamla.

Ett av de starkaste bevisen är DNA från den mördade kvinnan i männens flyktbil, ett spår som kunde säkerställas av Statens Kriminaltekniska Laboratorium i förra veckan.

Männen, som är polska medborgare, greps i Polen. Man fann då ett par skor hemma hos den misstänkte 34-åringen, där skoavtrycken kunde knytas till mordplatsen. I skogsområdet i närheten av lantbrukarparets hem i Långared har polisen bland annat hittat ett papper med avföring som kommer från 34-åringen. Vid flera tillfällen har männens mobiltelefoner kopplats mot en mobilmast i Sollebrunn, inte långt från brottsplatsen.

40-åringen har suttit i fängelse i Polen för bland annat stöld, häleri coh personrån, där han också misshandlat sina offer. Han förlorade medborgerliga rättigheter i Polen under 3 år, enligt åklagaren. 34-åringen är tidigare ostraffad.

Granne med lantbrukarparet bor en polsk familj, där pappan var arbetskamrat med den misstänkte 34-åringen. Familjen hade en mycket bra relation till det äldre paret, enligt åklagaren.

Den 71-åriga kvinnan lekte ofta med familjens barn, och åklagaren hittade själv en vänskaplig lapp under husrannsakan i det gula huset. Den 71-åriga kvinnan hade skrivit "Välkomna hem" till den polska familjen, som inte har någon annan koppling till de misstänkta männen än att pappan arbetade tillsammans med 34-åringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista