Foto: Scanpix.
ÄLDREVÅRD

Nu får äldre ta sig ett glas

Från och med idag kan damer och herrar på äldreboenden runt om i landet skåla med ett glas vin eller en kall öl till maten om de vill. Riksdagen tillåter nu att det serveras alkohol.

Lagändringen rör dock mer än en fuktad strupe. Rätten att få bestämma själv och osäkerheten kring de regler som tidigare gällt ligger enligt socialdepartementet till grund för beslutet.

Serveringen ska ske med ansvar och överförfriskade eller boende med kända alkoholproblem ska inte serveras. Men IOGT-NTO tycker inte att beslutet är någon höjdare.

– Alkoholen får ta för stor plats. Det finns inte tid för promenader eller korta samtal och men då lägger man till alkoholhantering, säger Anna Carlstedt, förbundsordförande för IOGT-NTO.

Socialdepartementet ser inga risker med beslutet.

– Världen krymper när man sitter på hemmet och måltiderna blir ännu viktigare, de är dagens höjdpunkt och att inte få välja att dricka något starkare än lättöl eller ta ett glas vin är att förmena människor, säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP).

IOGT-NTO oroas dock över komplikationer som kan uppstå vid kombinationen av alkohol och de äldres mediciner.

Evelina Pålsson/TT

Fråga

Nya alkohollagen

Från den 1 juni 2012 gäller lagändringen som tillåter servering av sprit, vin, starköl och andra alkoholhaltiga drycker på särskilda boenden som erbjuder måltidsservice. Serveringen inkluderar även de boendes besökare.
Med särskilda boenden menas äldreboenden och boenden för funktionshindrade.
Beslutet togs den 18 april efter ett förslag från regeringen.

Källa: Sveriges Riksdag (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".