Camilla Pålsson och Anette Lövgren är oroliga för skolan och elevernas framtid. Foto: Hanna Larsson
Ulricehamn

Stora klasser när Ätradalsskolan sparar

Föräldrarepresentant Anette Lövgren
1:29 min

Föräldrar och elever på Ätradalsskolan i Timmele protesterar mot neddragningar på skolan till hösten. Det blir färre lärare och färre klasser i årskurs sju och åtta. Något som gör att flera av klasserna kommer att öka markant i storlek.

Anette Lövgren som är föräldrarepresentant i Brukarrådet vid Ätradalsskolan säger att beskedet kom plötsligt. Och hon känner oro inför framtiden.

– Man blir ju väldigt besviken, våra barn är ju framtiden och det är nu man måste satsa för att det ska bli bra längre fram. Kommunen har sin vision om att alla ska lyckas och få en bra skolgång. Det går inte ihop med sparbetingen. Det låter så fint på papper, men när resurser bara skärs ned börjar man undra hur de tänker.

Det blev upprörda reaktioner från både elever och föräldrar när ledningen på Ätradalsskolan informerade om nedskärningarna i veckan. Drygt tre lärartjänster försvinner och främst handlar det om speciallärare. En konsekvens är att klasser kommer att splittras och slås ihop. I dag är genomsnittet 20 elever per klass, i höst kommer flera klasser öka till 28.

Camilla Pålsson är också förälder och sitter med i Brukarrådet. Hon tycker att informationen om förändringen kom försent.

– Det känns inte som att man fick någon tid att agera. Man skulle vilja ha haft ett brukarrådsmöte till eller ett föräldramöte där alla fick möjlighet att få information och ha åsikter. Kanske bjuda in politiker, få lov tycka och tänka. Men nu finns det ingen tid, det är snart sommarlov och skolan stänger.

Och Anette Lövgren håller med.

– Man kan inte trolla man man skulle önska att politikerna tänkte till och tog till sig de här reaktionerna. Det är ju besparingar överallt kommunen, men man vill veta var pengarna tar vägen, det är ju ändå vår framtid de här barnen, säger hon.

– Det enda vi kan göra nu är att försöka väcka debatt, förklara att vi inte är nöjda med det här, konstaterar Camilla Pålsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".