Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Sjuhärad

Åtalas för 85 inbrott

1:29 min

Två bröder från Göteborg kommer i morgon att åtalas för 85 bostadsinbrott på 25 olika orter, främst i Västsverige. Männen greps under dramatiska omständigheter vid ett inbrott i Gånghester i slutet av februari, tack vara grannsamverkan.

Willy Forsberg bodde i huset som fick påhälsning och berättar om de dramatiska omständigheterna.

– Det stod två poliser och en granne och tog emot dem. Och efter mycket dramatik övermannades de båda i ett samarbete mellan oss grannar och polisen.

Det var grannsamverkan på hög nivå som gjorde att de två bröderna i trettioårsåldern kunde gripas vid ett villainbrott i Gånghester i februari. Sedan dess har ett drygt 80-tal brott kunnat läggas till listan om misstänkta brott.

Efter husrannsakan på flera olika adresser, hittades bland annat nio guldtackor gömda i taket i ett garage i Göteborg. Enligt kammaråklagare Maria Thorell i Borås, är de gjorda av stulna smycken, som smälts. Och tackorna uppskattas ha ett värde på 1,2 miljoner kronor.

Bröderna misstänks för många fler inbrott, men där saknas idag bevisning.

Brotten har begåtts på flera olika orter främst i Västsverige. Flera av dem i Sjuhärad, utöver Gånghester också i Timmele, Horred och Viskafors.

Även om det finns ett omfattande bevismaterial när det gäller de här brotten, nekar båda till anklagelserna. Men imorgon väcker kammaråklagare Maria Thorell åtal för grova brott.

– Grov stöld och grovt häleri framför allt, konstaterar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista