Lantbrukarparet i Långared mördades den 19 oktober 2011. Foto: Björn Rosvall/Scanpix
Alingsås

Rättegång efter Långaredsmorden

Åklagaren: "Vi har en stabil beviskedja"
1:34 min

Idag börjar rättegången mot de två män som misstänks för dubbelmordet på ett lantbrukarpar i Långared utanför Alingsås i höstas.

Lantbrukarparet, en 69-årig man och hans 71-åriga hustru, mördades på sin gård i Långared den 19 oktober ifjol, han överrumplad och ihjälslagen med ett järnrör i den tidiga morgonen när han skulle mjölka korna, hon strypt och kvävd i parets sovrum.

Enligt åklagaren är dubbelmordet noga planerat och syftet ska ha varit att stjäla det kassaskåp som försvann från lanbrukarparets hem under mordnatten.

Länge byggde åklagaren sitt åtal på en indiciekedja, men saknade teknisk bevisning som binder de båda misstänkta till brottsplatsen. Men i tordags kom genombrottet som kan fälla avgörandet i Alingsås tingsrätt de kommande dagarna: DNA från den mördade kvinnan säkrades i de misstänkta männens flyktbil.

De två männen, som är polska medborgare, åtalas för mord och grovt rån.

– Vi har en stabil beviskedja, som pekar ut att de här två gärningsmännen har varit delaktiga på plats, och utfört det här brottet, säger kammaråklagare Daniel Larsson.

Åklagaren menar att det enda tänkbara straffet vid en fällande dom är livstids fängelse, men de båda åtalade nekar till brott.

Förhandlingen i Alingsås Tingsrätt börjar klockan nio idag och pågår i sex dagar. En del av förhandlingen kommer att ske bakom stängda dörrar.

Gustav Sandström
gustav.sandstrom@sverigesradio.se

Tidigare rapportering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".