Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MAT

Konserver kan ge hormonstörningar

Uppdaterat måndag 4 juni 2012 kl 16.58
Publicerat måndag 4 juni 2012 kl 09.38
Forskare: "Betydligt högre halter än vi trott"
(1:31 min)
Foto: Scanpix.

Några dagar med mat på konservburk räcker för att kraftigt öka halten av den hormonstörande kemikalien bisfenol i kroppen. Det visar en ny forskningsstudie där fyra reportrar på Svenska Dagbladet åt konserver i två dagar.

Kemikalien bisfenol finns i konservburkar och drickaburkar av aluminium. I människokroppen kan bisfenol orsaka hormonstörningar, och nu finns en studie som visar hur halterna ökar kraftigt efter bara ett par dagar där försökspersonerna ätit konserverad mat.

Fyra reportrar på Svenska dagbladet åt till stor del konserverad mat under två dagar och lät forskare vid Lunds universitet analysera urinprover, som visade att halterna blir mycket högre än man förut trott.

Christian Lindh från Lunds Universitet var inblandad i experimentet.

– Jag trodde att man skulle se förändringar, men inte så stora som vi faktiskt såg, säger han. 

Christian Josefsson jobbar på ICA Maxi på Åhaga i Borås. Han tror inte att man behöver vara orolig.

– Det här är ju någonting som funnits i många, många, många år. Det kan ju i och för sig ta många år att få fram forskningsresultat, men jag tror personligen inte att det finns någon anledning till panik, att det här skulle vara alarmerande och livsfarligt just nu, säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".