Foto: Scanpix.
MAT

Konserver kan ge hormonstörningar

1:31 min

Några dagar med mat på konservburk räcker för att kraftigt öka halten av den hormonstörande kemikalien bisfenol i kroppen. Det visar en ny forskningsstudie där fyra reportrar på Svenska Dagbladet åt konserver i två dagar.

Kemikalien bisfenol finns i konservburkar och drickaburkar av aluminium. I människokroppen kan bisfenol orsaka hormonstörningar, och nu finns en studie som visar hur halterna ökar kraftigt efter bara ett par dagar där försökspersonerna ätit konserverad mat.

Fyra reportrar på Svenska dagbladet åt till stor del konserverad mat under två dagar och lät forskare vid Lunds universitet analysera urinprover, som visade att halterna blir mycket högre än man förut trott.

Christian Lindh från Lunds Universitet var inblandad i experimentet.

– Jag trodde att man skulle se förändringar, men inte så stora som vi faktiskt såg, säger han. 

Christian Josefsson jobbar på ICA Maxi på Åhaga i Borås. Han tror inte att man behöver vara orolig.

– Det här är ju någonting som funnits i många, många, många år. Det kan ju i och för sig ta många år att få fram forskningsresultat, men jag tror personligen inte att det finns någon anledning till panik, att det här skulle vara alarmerande och livsfarligt just nu, säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista