SÄS akutintag. Foto: P4 Sjuhärad.
BORÅS/SKENE

SÄS stryper informationen

1:13 min

Från och med idag blir det betydligt svårare att få veta tillståndet för patienter som hamnar på Södra Älvsborgs sjukhus. Informationen stoppas med hänvisning till den personliga integriteten.

Från och med idag börjar Södra Älvsborgs sjukhus följa en ny policy gentemot media.

Tidigare har pressen kunnat förhöra sig om tillståndet för personer som skadats, dock begränsat till att "personen är allvarligt skadad" eller liknande.
Hädanefter blir det troligen oftast stopp på information från sjukhuset - såvida inte patienten uttryckligen godkänner att information lämnas ut.

– När man kommer in får man en fråga: "får vi berätta att du är här?" och säger man då nej berättar vi ingenting. Säger man "ja" berättar vi som tidigare, säger SÄS kommunikationschef Maria Bohlin.

Enligt SÄS gör man policyförändringen med hänvisning till den personliga integriteten.

– Med det nya medielandskapet som vi har, där de flesta har en mobiltelefon med kamera, är det lätt att det tas bilder vid olycksplatser som sedan sprids på sociala medier. Sammantaget med att vi lämnar information gör det det mycket lättare att identifiera personen. Därför har vi bestämt att det är patienten själv som måste få avgöra om vi ska lämna ut några uppgifter.

Ser du själv någon risk med det nya arbetssättet?

– Jag kan förstå att man vill veta vad det är som händer om man sett en olycka, men alla som kommer hit kan ha en anledning till att man inte vill berätta att man är här eller hur man mår. Det är de som vi ska värna om - det är vårt viktigaste uppdrag, säger Maria Bohlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista