Ann Holmgren. Foto: Hanna Larsson.
BORÅS

"Räcker inte med fina ord"

1:43 min

Föräldrar slår nu larm om att resursbristen drabbar integrationssatsningen inom skolan i stadsdel väster i Borås.

Ann Holmgren har en dotter på Byttorpskolan, och hon är en av flera föräldrar som ser hur resursbristen i skolan slår mot arbetet med integrationen.

– Jag vill att politiker uppmärksammar detta, tar det här på allvar och faktiskt tillsätter det som behövs för att det ska bli en varaktig integration. Att det här ska fungera i verkligheten och inte bara på papper. Då skulle jag känna mig tryggare med mitt barn på skolan. Då tror jag på det här, då tror jag att det kan bli riktigt bra.

Ett läsår har gått sedan Norrbyskolan lades ner och en stor del av eleverna flyttades till Byttorpskolan. Ann Holmgren, som själv studerar till Svenska två lärare, är en av de föräldrar som tycker att Byttorpskolan har fått för lite resurser för att möta de de nya elevgrupperna.

– Det drabbar alla elever mer eller mindre. Det drabbar framför allt de elever som har ett annat första språk än svenska. Om man inte för tillräckligt mycket stöd i sitt första språk, då når man inte hälften så långt som man skulle kunna annars. Sedan drabbar det också eleverna med svenska som första språk, eftersom de inte får tillräckligt med stöd för att nå så långt som de skulle kunna.

En annan förälder är Michlin George som bor på stadsdelen Norrby. Hon valde att sätta sina barn i Byttorpsskolan för flera år sedan, långt innan Norrbyskolan lades ner, och är väldigt nöjd. Men idag ser hon med oro på hur nedskärningarna och resursbristen kan komma slå.

– Mina barn behöver mycket extra stöd och jag är rädd att de inte kommer att få lika mycket hjälp som tidigare år, nu när elevgrupperna blir större och lärare försvinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista