Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Sjukvård

Fler larm drabbar ambulanspersonal

1:36 min

I takt med att antalet larm till ambulansen stadigt ökar, så blir de långa arbetspassen inom ambulanssjukvården ett allt större problem - och riskerar att äventyra patientsäkerheten.

Men Marie Gartman, verksamhetschef vid ambulanssjukvården i Borås, har börjat förändra tjänstgöringen.

Sedan lång tid tillbaka har ambulanspersonal haft arbetspass på 24 timmar och när larmen blir fler minskar möjligheterna till återhämtning för ambulanspersonalen.

– Vi har sjuksköterskor som har berättat för oss att det är för långa arbetspass helt enkelt. Det är det ena ambulansuppdraget på det andra, säger Marie Gartman. Så därför ser vi det som väldigt viktigt att vi förändrar våra scheman så arbetstiden blir rimlig.

Allt fler uppdrag

På fem år har ambulansuppdragen i Södra Älvsborg ökat från 24 000 uppdrag till 32 000 något som gjort att trycket på ambulanspersonalen har ökat. Marie Gartman förklarar att man just nu ser över ambulanssjukvårdens arbetscheman på områdets sju ambulansstationer. På Alingsåsstationen har man helt tagit bort dygntjänstgöringen, en förändring som också väntar i Borås till hösten.

– Vi jobbar systematiskt med att förändra arbetsscheman på varje ambulansstation här framöver.

Under året har cirka fem avvikelser inrapporterats med berättelser om trötthet nattetid, fortsätter Marie Gartman. Och även om det är en låg siffra, måste man ta den på allvar.

– När vi får in avvikelser där medarbetare ändå beskriver den här stora tröttheten så ser jag det trafiksäkerhetsmässigt.

Marie Gartman menar ändå att man kan känna sig trygg när man kallar på ambulans.

– För jag anser ändå att vi tar det här i tid. Vi uppmärksammar de, antagligen inte jättemånga, men antal avvikelser som kommit från vår ambulanspersonal och jag tar dem på yttersta allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista