1 av 2
Lärkträ grånar fort, säger Jöran Jermer, SP. Foto: Camilla Walldàn, P4 Sjuhärad.
2 av 2
Jöran Jermer
Forskning

Lärkträ inte så bra som man trott

1:43 min

Impregnerad furu är slitstarkare än lärkträ. Det visar forskning på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP.

– Lärkträ är inte så hållbart som man trott, säger Jöran Jermer är sektionschef på SP Trä.

På SP har man de 15 senaste åren studerat hållbarheten i olika trämaterial.

– Vid de försöken vi har gjort så är det inte så hållbart som man har trott. Det går inte beständighetsmässigt att jämföra med impregnerad furu, säger Jöran Jermer.

– Lärk har ju länge varit ett favoritmaterial bland arkitekter och det ser väldigt fräscht och snyggt ut, har lite rödaktig ton. Det är väldigt estetiskt tilltalande - det första året.

– Men sedan så kommer det att gråna snabbt och det blir närmast svart. Det ser väldigt smutsigt ut så att jag tror att det är många som blivit besvikna på lärken.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås har de senaste 15 åren testat olika träslags hållbarhet och hur mycket de angrips av rötsvamp. Både impregnerat och obehandlat trä. Och nu visar de nyligen publicerade resultaten att impregnerat furu är det mest hållbara materialet. Mer motståndskraftigt än både kärnved av lärk och kärnved av furu, säger Jöran Jermer.

Giftig impregnering

Samtidigt innehåller impregneringsmedel miljöfarliga ämnen och behandlat trä måste brännas på en särskild miljöstation när det kastas. Lärk har en så kompakt kärnved att den vare sig kan eller behöver impregneras. Därför är den ett bra, om än dyrare alternativ. Dock inte lika hållbart.

– Lärk fungerar bra. Men man kan inte räkna med samma livslängd som furu, säger Jöran Jermer på SP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista