Ett sommarläger. Foto: Scanpix.
BORÅS

Borås stoppar funktionshindrade Saras lägerplaner - "Det känns fruktansvärt"

1:38 min

Borås stad låter inte en svårt funktionshindrad flicka åka på sommarläger, trots att förvaltningsrätten gett henne rätt. Mitt i packningen fick familjen beskedet att rättens dom kommer överklagas.

Det kommer inte att bli något sommarläger för 18-åriga Sara från Borås.

Hon är svårt funktionshindrad och hade ansökt om att få åka på ett specialanpassat sommarläger i Småland. Men Borås stad avslog ansökan med motiveringen att  det räcker med de fritidsaktiviteter hennes föräldrar ordnar.

Beslutet överklagades och där fick Sara rätt i förra veckan. Men, hennes mamma berättar nu att det ändå inte kommer bli någon resa. Mitt i packningen i tisdags eftermiddag ringde en tjänsteman med beskedet.

– Det gick en och en halv vecka så vi trodde det skulle bli en resa och förberedde henne på det. Vi hade varit ute och handlat lite extrakläder.

– Som förälder känns det fruktansvärt att man ska behöva kämpa på det viset, vi har hållit på sedan februari med detta. Det tar all tid och all kraft.

Saras föräldrar engagerar sig mycket och gärna för sin dotter, men de vill också att en 18-årig tjej ska ha ett eget liv - trots de svåra hinder hon har.

– Hon ser 10 till 20 procent, har epilepsi, en halvsidig förlamning och en utvecklingsstörning. Vi får hjälpa henne med hygien, allt.

Vad skulle det betyda för henne att få åka på det här lägret

– Det betyder jättemycket. Hon vill komma hemifrån som alla hennes andra syskon och få vara själv, utan oss föräldrar.

– Det går inte att behandla dessa barnen så, på det viset - det går inte!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista