1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Foto: Scanpix.
SJUHÄRAD DIREKT 7/6

Studenten - ett dyrt minne

Studenten Rebecka: "Det är bara bal en gång"
3:20 min

I dagarna tar många studenten på gymnasieskolorna i Sjuhärad, och för de flesta är det ett minne för livet som man vill fira ordentligt. Men det är ingen billig historia - medelfirandet går loss på över 16 000 kronor.

I en frisörstol på en salong i centrala Borås sitter den blivande studenten Rebecka Larsson. Hon intygar att går åt en hel del pengar när det närmar sig studenten.

– Jag lägger upp mitt hår inför balen ikväll. Det kostar runt 1 000 kronor.

Men vad kostar firandet totalt?

– Det är svårt att säga, men klänningen låg på 3500 till 4000 och håret då 1000. Sedan skor, tyg till studentklänningen och balbiljetten på 600 kronor. Det blir rätt så mycket, men det är bara bal en gång.

Under några års tid har branschorganisationen Svensk handel fört statistik över vad studentfirandet kostar. Förra året la genomsnittsstudenten 16 500 kronor på sitt firande.
Helen Svanholm är ungdomskommunikatör på Svensk handel.

– I handeln innebär studentfirandet idag en omsättning på nästan 2 miljarder kronor, och vi ser att man tycker det är något man tycker är väl värt att lägga pengar på. Det är både studenten själv men också föräldrarna som skjuter till en del.

Men trenden med ett allt mer påkostat studentfirande är ingen självklarhet för alla. På Gustav Adolfs församling finns möjlighet att söka ekonomiskt stöd för sådant som socialbidraget normalt sett inte täcker, och här får man varje år in ett antal ansökningar om bidrag till studentfirande.
Karin Carlsson är diakon i församlingen.

– Uppenbart är det en stor utgift som jag har full förståelse att alla inte kan finansiera. Ska man följa med övriga kompisar i klädnad blir det många tusenlappar.

Kan det bli en stress för föräldrarna?

– Man vill göra sitt bästa för sina barn, och när man märker att det inte är möjligt gör det ont i en, säger Karin Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".