Foto: Scanpix
VÅRD

Hyrläkare för 339 miljoner

1:27 min

Utgifterna för regionens sjukhus sköt i höjden förra året när allt fler läkare hyrdes in genom bemanningsföretag. Hyrläkarna kostade 339 miljoner kronor, en ökning med 35 procent på ett år.

– Jag tycker det är olyckligt att vi hamnat i en situation där vi har så höga kostnader för bemanningsläkare, säger Sören Kviberg (V), ordförande i personalutskottet i Västra Götalandsregionen.

Han menar att om sjukvården haft egen personal hade budgetutgiften inte blivit lika stor, och att för stort inslag av hyrläkare kan slå sönder delar av organisationen.

Under förra året ökade sjukhusen sina kostnader med 35 procent genom att köpa in läkartjänster hos bemanningsföretag.
Den främsta orsaken till ökningen är att sjukhusen vill minska köerna så att fler människor får vård, och för att göra detta har sjukhusen varit tvungna att hyra in personal eftersom dom inte kunnat täcka behoven själva.

Regionen har eftersträvat att klara kömiljarden som innebär att regionen får pengar av regeringen om man klarar av ge patienterna vård i rätt tid.

Karin Odhnoff är personaldirektör i regionen och hon tror på utbildning för att minska antalet hyrläkare.

– Vi utbildar hela tiden specialistläkare inom regionen för att hoppas täcka framtida behov. Men det är en långt utbildningstid och sen har vi ingen garanti på att läkare blir kvar på ett ställe.

Maria Loewen
maria.loewen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista