1 av 2
Det nya betygssystemet. Källa: Skolverket.
2 av 2
Skolminister Jan Björklund när betygssystemet presenterades. Foto: Scanpix.
SJUHÄRAD DIREKT 7/6

Skolan oförberedd på nya betyg

1:22 min

I dagarna får många elever sina första betyg efter den nya betygsskalan från A till F. Betygen ska bli rättvisare, men enligt Lärarnas riksförbund kan det bli tvärtom. Lärarna har inte hunnit sätta sig in i betygssystemet.

– Vi har framför allt behövt mer tid, säger Ann Isaksson - idrotts- och svenskalärare på Almåsgymnasiet i Borås.

Hur mycket arbetstid har ni fått?

– Inte många timmar. Vi har haft lite ämnestid, var tredje, var fjärde vecka men då är det mycket annat man ska kolla av också. Så det är svårt att avgöra, men det är inte mycket.

Det är Lärarnas Riksförbund som har riktat kritik mot hur det nya betygssystemet införts. Man är orolig att betygen kan bli orättvisa eftersom lärarna har haft för lite tid att sätta sig in i det nya systemet eller att prata ihop sig med andra lärare så att man bedömer eleverna lika.
De lärare i Borås som nyheterna pratat med håller med, även om alla tror och hoppas att de ändå har lyckats sätta rättvisa betyg.

Bland eleverna hörs liknande tongångar, men av en annan anledning. Utanför Sven Erikssonsgymnasiet i Borås träffar nyheterna några teknikelever som precis fått sina första betyg. De är oroliga över att den nya skalan är mycket hårdare än den gamla.

– Det är bra att man kan få bredare betyg och slipper få plus i kanten som på de gamla G, VG och MVG men det är samtidigt svårare att få ett A.

Är det svårare på att orättvist sätt?

– Lite eftersom vi redan har svårare kurser än förra årets teknikelever, exempelvis matten.

– Vår lärare tog upp idag att om man jämföra ett E med ett före detta G så är E mycket svårare på grund av de hårdare kraven, säger en annan elev.

Mikael Melin
mikael.melin@sr.se

De nya betygen

Den nya skalan och de nya kunskapskraven ska ge bättre förutsättningar för tydligare information och en rättvisare och mer nyanserad bedömning.
Skalan är sexgradig från A till F med fem godkända och ett icke godkänt betygssteg. I grundsärskolan är skalan femgradig: A-E, betygssteget F används inte i grundsärskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista