1 av 2
Raps blir bränsle för krematorier. Foto: Scanpix.
2 av 2
Kyrkogårdschef Lars Öhrn och krematorieförman Taru Kurkinen. Foto: Jan-Åke Thorell.
BORÅS

Nu ska kyrkogårdarna bli miljövänligare

1:12 min

Nu storsatsar Borås kyrkogårdar på att bli mer miljövänliga. "Gröna" kistor, naturvänlig gravtvätt och två nya ugnar som eldas med rapsolja.

Borås kyrkogårdar har i flera år jobbat för att göra sin verksamhet så miljövänlig som möjligt. 
På Agendan finns allt från hur kistorna tillverkas till hur man tvättar gravarna, och nästa projekt blir att byta ut sin gamla ugn mot två nya - drivna med rapsolja.

– Vi ska bygga två ugnar: dels för att möta ett ökat behov och dels ska vi använda RME - en biologisk rapsdiesel som ska ge ett minimum av ohälsosamma utsläpp, säger kyrkogårdschefen Lars Öhrn.

Rapsoljan är mycket dyrare än det gamla bränslet men eftersom man inte behöver betalar någon skatt på det går det jämt ut.

Lars Öhrn säger att man har ett ansvar att göra varje del i verksamheten så miljövänlig man bara kan. Till exempel har man slutat använda klorin för att tvätta gravstenarna.

– Vi försöker ju ligga långt fram i miljötänket och då handlar det mycket om hur vi jobbar ute på kyrkogårdarna. När vi tvättade gravstenar förr hade vi skarpa prylar som tog växter och allt - idag kan man i stort sett äta och dricka det vi använder.

Blir det rent?

– Det blir så fantastiskt rent så man tror inte det är sant. Med lite envetenhet och lite forskning så finns det jättebra medel idag som naturen klarar av, säger kyrkogårdschefen Lars Öhrn.

Mikael Melin
mikael.melin@sr.se

RME - rapsdiesel

RME betyder rapsmetylester och går ofta under namnet biodiesel.
RME är en form av FAME (Fatty Acid Methyl Ester), som är ett samlingsnamn på biodiesel med huvudsakligen vegetabiliska oljor som råvara.
RME tillverkas av rapsolja, metanol och kaliumhydroxid.

Källa: Wikipedia

Tidigare artikel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista