På flera håll bryts traditionen med skolavslutning i kyrkan eftersom rektorer och präster inte kunnat enas. Foto: Mons Brunius/Scanpix.

Kyrkor säger nej till skolavslutningar

1:58 min

Flera av Svenska kyrkans församlingar tackar nej till skolavslutningar i sina kyrkor. Skolverket vill att rektorerna ska bestämma innehållet i ceremonierna, och det gillar inte kyrkan. Prästen ska bestämma vad som sägs, ingen annan.

– Vi har tyckt att det har en sådan stark tradition att kunna vara i en kyrka att det i sig inte står i strid med att ha en icke-konfessionell utbildning, säger Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd på Skolverket.

Så här års är skolavslutningar i kyrkan på många håll en tradition – trots att den svenska skolan sedan länge är icke-konfessionell.

Men fast det nu är inskrivet i den nya skollagen att ingen religiös påverkan får ske, kan skolavslutningar fortfarande hållas i kyrkan. Förutsatt att det är rektorn som bestämmer vad som ska sägas.

– Rektorn måste förvissa sig om att det är en icke-konfessionell utformning på avslutningen.

Men på flera håll i landet bryts nu traditionen med skolavslutning i kyrkan för att rektorer och präster inte kunnat enas i den här frågan.

Berth Löndahl, kyrkoherde i Bunkeflo församling, säger att ingen utanför kyrkan kan bestämma över prästens ord i kyrkan.

– Vi kan inte medverka och vara religiöst neutrala därför att jag är inte religiöst neutral. Jag är präst i Svenska kyrkan. Problemet uppstår när man uttryckligen säger till mig som präst: du får inte be och du får inte välsigna.

Från kyrkans håll ifrågasätts också att skolverket uppfattar kyrkor som neutrala lokaler. Kyrkor är i högsta grad konfessionella rum, säger Åsa Carmesund, kyrkoherde i Hjärsås församling.

– Hela kyrkan är ett kristet inslag. Vi har kristna bilder, krucifix och målningar i taket för att påminna oss om gud. Så hur kan man överhuvudtaget gå in i en kyrka utan att säga att det är ett kristet inslag.

Men enligt Skolverket är det nya skollagen glasklar när det gäller skolavslutningar.

– Det finns alltid möjligheter att tolka bestämmelser på olika sätt. Men det finns inte utrymme att tolka skollagen som att det är okej att en präst ger en välsignelse över barnen, säger Claes-Göran Aggebo.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista