Foto: Scanpix.
BORÅS

Borås följer inte domar - ny kritik från fler håll

1:40 min

Borås stad vägrar låta en svårt funktionshindrad 18-årig flicka åka på sommarläger trots att förvaltningsrätten ger henne rätt. Nu vittnar anhöriga i andra fall om problem när kommunen vägrat acceptera domstolsbeslut.

Igår berättade nyheterna om 18-åriga Sara. Hon är är svårt funktionshindrad och hade ansökt, och fått avslag, om att få åka på ett specialanpassat sommarläger i Småland.
Trots att förvaltningsrätten senare gav henne rätt blir det inget läger - mitt i packningen fick familjen beskedet att domen kommer överklagas.

Nu vittnar fler anhöriga om problem när kommunen vägrat acceptera domstolsbeslut. Christine Andersson från Fristad har tagit strid för sin neurologiskt handikappad son, och hon har full förståelse för 18-åringen och hennes familj.

– Jag blev väldigt ledsen å flickans och föräldrarnas vägnar. Jag försår mycket väl hur mycket det kan betyda: man får vara utan föräldrarna ett tag och får vänner. Och föräldrarna får lite andrum och ladda sina batterier.

Christine och maken Kjell har fått kämpa för sin 25-årige son som har ADHD och en utvecklingsstörning. De vill ha en utredning om sonen men kommunen sa nej. Förvaltningsdomstolen gav dom rätt, men Borås Stad fortsätter att ta strid.

Och så här går det till - människor blir illa behandlade menar Christine.

– Riktigt riktigt illa. Jag trodde inte man behandlade människor så här illa. Det är både kränkande och förnedrande. Alla ska ha rätt till ett likvärdigt liv efter bästa förmåga, men det fungerar ju inte i praktiken.

Paret har uppvaktat Socialstyrelsen för att påtala vad de som ser som allvarliga brister. Borås fick också kritik ifjol från Socialstyrelsen för dålig kompetens inom LSS , det vill säga stödet för funktionshindrade.

Som förälder mår man dåligt när kommunen vägrar ge funktionshindrade rätt, menar Kjell.

– Frustrerad, ledsen och rent ut sagt förbaskad - det är mycket mycket dåligt. Politiker går hela tiden ut och säger "alla människors rätt och värde i samhället", men dessa människor har inget värde och har ingen rätt heller tydligen.

Sara får åka på läger - trots allt

Ett sommarläger. Foto: Scanpix.

Funktionshindrade Sara får åka på sommarläger i morgon, men det beror på en teknikalitet. Borås stad hinner inte överklaga domstolsbeslutet som gav henne rätt att åka.

Nyheterna igår

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista