Ett sommarläger. Foto: Scanpix.
BORÅS

Sara får åka på läger trots allt

Mamman: "Hade inte behövt göra oss förtvivlade"
1:20 min

Sara får åka på sommarläger i morgon, men det beror på en teknikalitet. Sociala omsorgsförvaltningen i Borås bemöter nu kritiken om att man nekat funktionshindrade 18-åriga Sara hennes efterlängtade lägerresa.

Borås tänkte överklaga förvaltningsrättens dom som gav henne rätt, men nu hinner man inte få in pappren i tid. Nu förklarar områdeschefen Lena Hedberg varför kommunen överklagar ett beslut i förvaltningsrätten som gett flickan rätt till resan.

– Det är egentligen kombinationen personlig assistans och korttidsvistelse som vi vill pröva, så vi kan ha det som grund i framtiden när vi får liknande förfrågningar.

Grundtanken är att har man personlig assistans så ska det mesta ingå. Kommunen anser att Saras behov av miljöombyte av rekreation fylls av den personliga assistensen hon får, medan förvaltningsrätten inte tyckert att det gör det fullt ut. Men eftersom tillämpningen av lagen har ändrats sedan den kom och det inte finns några prejudicerande domar som visar var gränsen går så vill kommunen pröva beslutet i kammarrätten.

Upprörda i onödan
Saras mamma reagerar på att familjen först fick beslutet att Sara inte kunde åka på kollo imorgon. Ett besked som togs tillbaka så sent som igår eftersom ärendet inte hinner provas i tid.

– Det tycker jag är bedrövligt rent ut sagt. De kunde ju lika gärna väntat ett par dagar istället för att ringa nu och säga att de hinner inte. De hade inte behövt göra oss förtvivlade över huvud taget. Nu hinner de inte skicka in något prövningstillstånd innan hon ska åka så därför är det fritt fram.

Hur känns det?

– Det känns ju jätteskönt. Sedan hade vi bestämt redan att hon skulle få åka oavsett för man kan inte behandla henne så här.

Orsakat onödig sorg och smärta?

– Ja det har det verkligen gjort. När Sara lyssnade igår på det här reportaget (i P4 Sjuhärad) så grät hon. Hon var ju jätteledsen och tyckte det var så orättvist att hon inte fick åka. Nu är hon glad och ser fram emot att få åka. Allt är frid och fröjd.

Ingen har gjort fel
Men Lena Hedberg tycker inte att kommunen har agerat fel.

– Det vanliga är ju att man meddelar att vi kommer att begära prövningstillstånd, och då meddelar man ju alla som är berörda av det. Så jag kan inte se att det är något fel begånget på det sättet.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".