Ann Holmgren har satt sina barn i kö till friskola. Foto: Hanna Larsson.
BORÅS

Elevflykt från Byttorpskolan

1:44 min

Många elever lämnar Byttorpskolan i Borås, och enligt föräldrar beror det på politikernas besparingar. Byttorps rektor menar att det handlar om naturlig in- och utflytt - "Konkurrens är bra".

Nyheterna har tidigare berättat om kritiken mot politikernas besparingar inom skolan i stadsdel Väster.

Nu har eleverna börjat lämna Byttorpskolan, men rektorn Jonas Sahlberg tror inte att elevtappet beror på missnöje med förändringarna.

– Det är en in- och utflytt, alla skolor passar inte alla barn. Konkurrens är bra.

P4 Sjuhärad har pratat med flera föräldrar som är kritiska till hur nedläggningen av Norrbyskolan hanterats.
När politikerna kom med förslaget förra våren lät det som att det var en satsning man gjorde och att eleverna skulle fördelas jämt på de tre kvarvarande skolorna, Hestra Midgård, Särla och Byttorp. Verkligheten blev att mer än hälften av eleverna valde Byttorpskolan, som dessutom tvingats dra in tre tjänster under året.

Ann Holmbergs dotter går på Byttorp.

– Principiellt har jag varit ganska mycket emot friskolornas etablering, men efterhand har jag öppnat mig för den tanken. Jag har ställt mina barn på kö till en friskola utifall att det här fortsätter och inte förbättras.

Under läsåret har 23 elever lämnat Byttorp för friskolor - det är mer än dubbelt så många som de två läsåren innan, då elva respektive sju elever lämnade skolan.

Rektor Jonas Sahlberg tror inte att elevflykten är en missnöjesyttring, men han medger att bytena ställer till vissa problem.

– Det tar tid innan man kommer in i något nytt och hitta kompisar. Mitt förslag till föräldrar som har tankar på att flytta sina barn är att försöka på den skolan man är, och kanske flytta vid naturliga avbrott - såsom ett sommarlov.

"Det behövs mer resurser i alla skolor idag"

Ansvarige politiker Lennart Andreasson är inte oroad över att elever har lämnat Byttorpskolan för friskolor under året.

Tidigare artiklar

Norrbyskolan. Foto: Niclas Odengård.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista