Foto: Bertil Ericsson/Scanpix
HALLAND

Varning för nytt nätbedrägeri

Polisen: "Man bör vara mer misstänksam"
1:33 min

På senare tid har flera anmälningar kommit in till polisen om ett nytt avancerat bedrägeri när det gäller handel via internet. Den här gången är det säljaren som blir lurad.

Polisen uppmanar nu till vaksamhet när man ska sälja något på internet. För den här gången är det säljaren som blir lurad.

– Man lägger ut en vara till försäljning, det kan vara allt från bilar och båtar till möbler, säger Kenneth Persson som är utredningschef hos Hallandspolisen.

– Man blir sen kontaktad av en person från ett annat land, vi har ett exempel där en person rings från Bermuda, säger han och fortsätter:  

– Man kommer överrens med köparen att man ska sätta in pengar på ett säkert betalningsalternativ på internet.

Men säkert är det långt ifrån. Via mail åtar sig köparen att betala fraktkostnaden - förutsatt att säljaren lägger ut pengarna i första läget. Säljaren får sen ett nummer till ett fraktbolag.

Via internet skickar sedan "köparen" en skärmdump som ser ut att visa att betalningen genomförts – till exempel 30 000 för en bil och 10 000 för frakten.

– De här 40 000 existerar inte, men säljaren blir lurad att betala frakt för något som aldrig kommer fraktas, säger Kenneth Persson.

Och fraktbolaget är inget riktigt fraktbolag?

– Det går oftast till någon företagsadress i till exempel England eller Malaysia. Sen flyttas pengarna över till andra konton som inte går att spåra, säger Kenneth Persson, utredningschef, och fortsätter:

– Man får vara lite mer misstänksam när man gör affärer över internet - även som säljare.

Så klarar du dig

På internet
Undvik förskottsbetalningar. Lämna inte ut konto- eller kreditkortsnummer, särskilt inte via telefon eller internet.

Vid uttagsautomater
Kontrollera om automaten ser annorlunda ut eller om knappsats eller kortläsare går att vicka på.

Via telefon
Var försiktig med att ingå avtal per telefon. Var extra vaksam om försäljaren stressar dig.

Skydda koder 
Skydda dina koder och undvik att förvara kort och kod på samma ställe. Ha olika lösenord för olika tjänster.

Investeringsbedrägeri
Om någon ber dig att göra en investering bör du vara extra misstänksam - seriösa mäklare och rådgivare brukar inte kontakta människor i deras hem eller på jobbet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".