BORÅS

"Det behövs mer resurser i alla skolor idag"

0:57 min

Ansvarige politiker Lennart Andreasson är inte oroad över att elever har lämnat Byttorpskolan för friskolor under året.

Ansvarige politiker Lennart Andreasson är inte oroad över att elever har lämnat Byttorpskolan för friskolor under året.

– Det är det dilemmat vi har. Om man inte får de resurser man vill ha så är det många föräldrar som säger att jaha, då flyttar vi våra barn till en friskola. Så tror man att man straffar oss i nämnden, men det enda som händer är att skattebetalare får betala dubbelt. Men det gör det ju inte lättare för skolan direkt. 

Tidigare berättade P4 Sjuhärad om att elever lämnar Byttoprskolan. Under läsåret har 23 elever flyttat till olika friskolor. Det är mer än dubbelt så många som läsåret innan, då elva respektive sju elever lämnade skolan.

Politikerna har fått hård kritik mot besparingar inom skolan i stadsdel Väster. Norrbyskolans nedläggning var en satsning på integration men de medföljande resurserna, bland annat till Byttorpskolan, har till stor del sparats in.

Men Lennart Andreasson är inte oroad över elevtappet.

– Den kommunala skolan står sig väl i konkurrensen. Det är viktigt att prata om det också i de här sammanhangen.

Ett värsta scenario är att Byttorp skulle bli en ny Norrbyskola om många söker sig därifrån.

– Ja det är ju ett jätteproblem. Men vad är alternativet till att försöka göra något åt den strukturella rasismen? Ska vi acceptera den och ha våra invandrargrupper i reservat? Vi skulle behöva mer resurser i alla skolor idag, och det är det ekonomiska läget som styr detta. Helt och hållet. Jag kan inte säga något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista