Västtrafiks vd Lars Backström. Montage: P4 Sjuhärad.
TRAFIK

Västtrafik ställde in tåg -vd anmäld för bedrägeri

1:07 min

Sofia Bengtsson i Herrljunga tröttnade till slut på de ständiga tågproblemen mellan hemorten och Uddevalla. Hon polisanmälde Västtrafiks vd Lars Backström för bedrägeri.

Sofia Bengtsson i Herrljunga pendlar till Uddevalla där hon arbetar. Men resandet har inte varit lätt med ständiga förseningar och inställda tåg.

Droppen blev när hon skulle åka hem 25 maj och fick beskedet att tåget var inställt. Någon ersättningsbuss dök aldrig upp och då polisanmälde Sofia Västtrafiks VD Lars Backström för bedrägeri.

– Jag kände mig lurad. Jag hade en biljett där det stod att det skulle gå ett tåg tjugo i fem från Uddevalla, men när jag kommer till stationen står det bara "inställt". Vi fick ingen vidare hjälp från Västtrafik mer än att de beklagade, och någonstans kände jag att jag ville agera.

Fick du någon förklaring till varför tåget ställts in?

– Ja, det var tydligen något krångel på banan av något slag, och enligt kundtjänsten hade det varit hela dagen. Däremot fick jag ingen förklaring varför Västrafik valt att inte sätta in någon ersättningsbuss.

Västtrafik: "Gör allt vi kan"
Nyheterna har inte lyckats nå Västtrafiks polisanmälde vd Lars Backström, men väl presschefen Christian Lans.

– Vi har en gammal och sliten järnväg i Sverige, och tillsammans med SJ och Trafikverket gör vi allt vi kan för att trafiken ska gå så bra och punktligt som möjligt.

Hur snabbt tycker du att ni ska sätta in ersättningstrafik när sådant här händer?

– Målsättningen är att det ska göras omedelbart, men ibland kan det vara svårt att få fram bussar - det beror på vilken tid på dygnet det här händer.

Det här var en vanlig vardag.

– Ja... Det beror ju på hur trafiksituationen ser ut, och om det varit mycket problem på andra platser kan det vara så att bussarna tar slut.

Har ni blivit polisanmälda förut?

– Jag vet faktiskt inte det. Det är ju upp till var och en att agera när man känner sig missnöjd. Vi är väldigt ledsna för att vi har problem i tågtrafiken emellanåt, och vi gör allt vi kan för att det inte ska uppstå, säger Västtrafiks presschef Christian Lans.

Nu flyttar Sofia
Sofia Bengtsson har dock gett upp tron på Västtrafik, och inom kort går flyttlasset.

– Jag har haft ganska mycket problem under den tid jag pendlat. Andra dagen på mitt nya jobb blev tåget inställt. Nu kommer jag och min sambo att flytta till Uddevalla eftersom trafiken inte fungerar som den ska. Jag väljer att inte använda mig av Västtrafik, säger Sofia Bengtsson

Fotnot:
Polisen har valt att inte inleda någon förundersökning mot Västtrafiks vd Lars Backström.

Fråga

Mer om Västtrafik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista