Elisabeth Henning och Kerstin Svensson. Foto: Jan-Åke Thorell
Sjuhärad

Allt fler vänder sig till kyrkan när klyftorna växer

1:37 min

Allt fler vänder sig till kyrkan för att få hjälp när den kommunala socialförvaltningen har stängt dörren. Det visar en granskning som P4 Sjuhärad gjort bland församlingar i Sjuhärad.

Kyrkan har blivit en sista utväg för allt fler när man inte längre får ekonomin att gå ihop och socialförvaltningen stängt dörren. I Sjuhärad är trenden tydlig, och framför allt är det kyrkans diakoner som möter de ökande behoven. En av dem är Elisabeth Henning i Ulricehamn.

– Det kan till exempel handla om att man ska göra något i skolan, och så har man inte det som behövs, ett par skridskor eller en cykel, eller att man saknar kläder till examen, säger Elisabeth Henning. Eller att skolan ska göra en utflykt, och man hellre stannar hemma för att man inte har pengar.

Var och varannan dag står människor utanför Svenska kyrkan i Ulricehamn och ber om hjälp. Det kan handla om ensamma mammor som inte får ekonomin att gå ihop, eller arbetlösa och sjuka som blivit utförsäkrade. Diakonen Kerstin Svensson ser en tydlig trend.

– Vi märker att klyftorna ökar, det tror jag är ett grundläggande problem, säger hon. Människor faller mellan stolarna, och det blir en uppgivenhet. Ibland kan jag tänka att fler ser detta, tjänstemän på kommunens socialförvaltningar, tjänstemän på Migrationsverket, och andra ställen som man jobbar med att stödja människor. Varför är det då inte fler som ger röst åt de här problemen? Vågar man inte det, eller är det någon annan som ska göra det?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista