1 av 2
Joakim Malmgren, sommarjobbande gatumusikant. Foto: Anna Rydholm
2 av 2
43 kronor i timman är skälig lön, anser Liselott Hylander. Foto: Tilde Lewin
Ulricehamn

43 kronor i timman - Sjuhärads sämsta ferielön

Sommarjobbare: "Borde ha högre lön"
2:07 min

Feriejobbarna i Ulricehamn har lägst lön av alla Sjuhäradskommuner: 43 kronor i timman. Övriga kommuner följer fackets rekommendationer att ligga över 61 kronor i timman.

När Ulricehamns kommun förhandlade med facket om lön till feriearbetare gick man med på att höja lönen - med 3 kronor i timman till 43 kronor i timman. Fackförbundet Kommunals rekommendation är att inte understiga 61 kronor i timman.

Förhandlingen slutade i oenighet, och facket ställer sig inte bakom den låga lönen. Men fram Liselott Hylander, enhetschef för arbetsmarknadsorganisationen i Ulricehamn, tycker att 43 kronor i timmen är en skälig ersättning.

– Vi har en pott pengar, och vi har prioriterat att fler ska kunna få feriejobb. Därför blir det lägre löner, säger hon. Vi har 344 sökande till våra platser, så vi tycker att ungdomarna talar om för oss att de är intresserade och de är nöjda.

Ska man utnyttja det då, som arbetsgivare?

– Vi tycker inte att vi utnyttjar, vi tycker att det är en extra resurs och en sysselsättning för ungdomar, säger Liselott Hylander. Skillnaden vore om det var ett regelrätt arbete, men det är det inte.

Joakim Malmgren, 15 år, är en av feriearbetarna i Ulricehamn. Han ska jobba som gatumusikant i sommar. Han är inte nöjd.

– Det är inte så bra, att vi ska få mindre lön än de har bestämt, säger han. Jag tycker att det borde vara mer, jag får åka två mil in till stan, så det kostar ju i bensinpengar och så. Men lönen är inte jätteviktig, jag tog jobbet mest för att få spela musik.

Om Joakim Malmgren bott på andra sidan kommungränsen, i Borås stad, hade han fått 16,50 kronor mer i timman, eller drygt 1 700 kronor under den treveckorsperiod som de ferieanställda ungdomarna oftast jobbar.

Gustav Linder är rektor för musikskolan i Ulricehamn, och den som organiserar gatumusikanttruppen. Han håller med om att ungdomarnas lön ligger på en låg nivå.

– Det är ju ingen höjdarlön, men samtidigt är det inte ett arbete utan mer av en praktik. De får ju spela tillsammans i tre veckor och utvecklas väldigt mycket musikaliskt, lära sig samarbeta, vilket också är en bra grej, säger Gustav Linder.

Förhandlingen mellan facket och arbetsgivaren Ulricehamn slutade i oenighet. Fackförbundet Kommunal ställer sig inte bakom den låga ferielönen. Birgit Larsson är ordförande för kommunals sektion i Ulricehamn.

– Jag tycker ju att man borde följa Kommunals rekommendationer, säger hon. Men vi har haft överläggningar med arbetsgivaren, och vi kom inte längre än så här.

Vad svarar ni på det här från Kommunals sida, är det acceptabelt?

– Vi får konstatera att enighet inte uppnåddes, säger Birgit Larsson.

Ferielön i Sjuhärad

Alla andra kommuner i Sjuhärad erbjuder feriearbeteslön enligt Kommunals rekommendationer med en minimilön på 61 kronor i timman (men anger inte alltid om semesterersättning på 12 procent är inräknat i summan).

#link=319244#

Förutom Ulricehamn ger Bollebygd lägst lön med 61 kronor. Herrljunga har valt bort att erbjuda feriearbete i år, "av besparingsskäl" enligt Arbetsmarknadsenhetens chef Leif Lundqvist.

16-åringarna har generellt lägre betalt än 17-åringarna, men alla kommuner erbjuder inte feriejobb till 16-åringar, så därför kan en jämförelse vara något orättvis.

Källa: Kommunal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".