Nya dyra mediciner tillgängliga för reumatiker

1:36 min

Socialstyrelsen öppnar för effektiva och dyra mediciner till reumatiker. Med nya riktlinjer kan dubbelt så många patienter få tillgång, jämfört med idag.

Socialstyrelsen har utfärdat nya nationella riktlinjer som innebär att betydligt fler patienter med reumatiska sjukdomar ska få tillgång till effektiva men dyra biologska mediciner.

Medicinerna kan kosta mer än 100 000 kronor per patient - och riktlinjerna innebär att dubbelt så många patienter som idag kan få dem.

Helén Eliassson, socialdemokratisk ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, tycker att det är angeläget att införa de biologiska medicinerna, men vet inte hur det ska finansieras.

– Det är en angelägen fråga att införa de här biologiska läkemedlen, säger hon. Men finansieringen är en utmaning, fatt det är angeläget att införa de biologiska medicinerna, men vet inte hur det ska finansierasör hela riket innebär det en kostnadsökning på omkring 700-800 miljoner kronor, och för Västra Götaland ett par hundra miljoner. Men min ingång är att vi ska följa de nya riktlinjerna, trots att de inte är tvingande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista