Carl Sjögren, kyrkoherde i Ulricehamn. Foto: Jan-Åke Thorell
Ulricehamn

Kyrkan ersätter samhällets skyddsnät Kyrkoherde: "Inte vår uppgift"

1:29 min

Kyrkans diakoner får i allt oftare ta hand om människor som hamnar utanför samhällets skyddsnät. Men det är inte kyrkans uppgift, säger Carl Sjögren, kyrkoherde i Ulricehamn.

Allt fler söker sig till kyrkan när samhällets skyddsnät inte fångar upp dem, och när socialförvaltningen stänger dörren. Det visar en granskning som P4 Sjuhärad har gjort, och som vi berättat om tidigare i nyheterna. Men detta är inte kyrkans uppgift, säger Carl Sjögren, kyrkoherde i Ulricehamn.

– I svensk lagstiftning är det kommunen som har ansvar för alla som vistas inom kommunen, och kyrkan kan aldrig ta över det ansvaret. Men vi kan slå larm, och vi gör vad vi kan, säger Carl Sjögren.

Det är en tydlig bild som målats upp när P4 Sjuhärad kontaktat Svenska kyrkans församlingar i Sjuhärad. Allt fler människor söker sig till kyrkan för att få ekonomiskt bistånd för att klara upp situationen med utgifter och obetalda räkningar.

Men det är en bild som många gånger är okänd för en bredare allmänhet. Så när Carl Sjögren berättar om det i gudstjänsten blir gensvaret stort - och kollektboxarna fylls med mer pengar än när kollekten går till svältkatastofer lång bort.

– Om jag tar upp det diakonerna har berättat för mig i en gudstjänst, om barnfattigdom till exempel, eller en familj som inte ens har råd att låta sina barn åka på en dagsutflykt med skolan, så kan vi få dubbelt så mycket pengar som om vi tagit upp en svältkatastrof någonstans, säger Carl Sjögren.

– Det betyder ju dels att det finns ett stort förtroende för det som kyrkans diakoner gör, och dels att det slår an någonting i den som lyssnar, att "oj, är det så här i vårt välordnade land", säger Carl Sjögren.

Så kyrkan behöver höja rösten?

– Ja, och det är precis det vi gör just nu.

Läs också

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista