Anders Ljungström och Barbro Simonsdotter. Foto: Jan-Åke Thorell
Borås

Allt fler söker hjälp hos kyrkan - men kyrkan har slut på pengar

1:37 min

Samtidigt som behovet ökar av ekonomiskt bistånd från kyrkan till utsatta människor i samhället, så minskar kyrkans tillgångar. I Borås är pengarna i stort sett redan slut för i år.

Allt fler söker kyrkans hjälp när samhällets skyddsnät inte fungerar. Det har vi berättat tidigare i nyheterna. Men samtidigt som behovet ökar av ekonomiskt bistånd till utsatta människor, så minskar kyrkans tillgångar.

Biståndet kommer nämligen från avkastningen från fonder - och när börsen går ner blir resurserna mindre. I Borås är pengarna i stort sett redan slut för i år. Det säger diakonen Barbro Simonsdotter i Gustav Adolfs pastorat.

– Pengarna börjar faktiskt tryta, trots att vi bara är i halvårsskiftet. Som det är nu är det lättare att få bistånd om man är över 65 år, svårare under 65, eftersom fonderna är skrivna så, säger hon.

Kyrkans bidrag till utsatta människor kommer inte från kyrkoskatten utan framför allt från avkastningen av de donationer som kyrkan fått. Pengarna finns i fonder - och när börsen går ner blir avkastningen lägre. 2009 delade Gustav Adolfs pastorat i Borås ut 708 000 kronor, två år senare var summan nere i 406 000.

Det gör att färre kan få hjälp, säger kyrkoherden Anders Ljungström.

– Ju bättre den svenska ekonomin går, desto bättre avkastning får vi på våra fonder och kan då hjälpa fler, säger han. Det är väl något av penninghushållets negativa sidor, i dåliga tider är den svage som får betala.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista