Polisen i Borås. Foto: Niclas Odengård.
BORÅS

Polisman fälldes för påkörning

En polisman i Borås dömdes idag för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Detta efter att han under en utryckning krockat med en lastbil. En kollega till mannen, som var passagerare i polisbilen, skadades allvarligt.

Den våldsamma kraschen inträffade en eftermiddag i oktober 2010. Det var i höjd med Äsperedskrysset vid Sparsör på riksväg 42 som polisbilen kom åkande i mycket hög fart - mellan 120 och 140 kilometer i timmen - på väg till en trafikolycka.

Lastbilen låg före och skulle svänga vänster när polisbilen i hög fart körde in i sidan på det större fordonet. Kollegan som satt bredvid i radiobilen fick allvarliga skador, bland annat i höften. Han fick bestående men och kommer inte att kunna återgå till yttre tjänst.

Både polisen som körde bilen och lastbilsföraren åtalades för samma brott, nämligen vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Men tingsrätten menar att lastbilschauffören varit försiktig när han påbörjat sin u-sväng och mannen frias från anklagelserna.

Däremot konstateras att polisbilen varken varken haft blåsljus eller sirener påslagna vid olyckstillfället.

Polismannen fälls därför mot sitt nekande och han döms nu av Borås tingsrätt till 60 dagsböter.

Rätten var inte enig. Rådmannen ville döma lastbilsföraren för vållande till kroppsskada. Han ville även fria polismannen för åtalspunkten vårdslöshet i trafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista