Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Sjuhäradsbarnen får förskoleplats i tid

1:38 min

Kommuner som inte ordnar förskoleplatser i tid kan bli skyldiga att ersätta föräldrarna. Regeringen undersöker hur pressen ska ökas på kommunerna att ordna platser inom de fyra månader som lagen kräver. En rundringning som P4 Sjuhärad gjort visar att alla barn i Sjuhärad som vill ha en plats i höst kommer att få det.

I Borås har det varit kämpigt att hitta förskoleplatser till alla barn i år. Enligt  Inger Larsson som är planeringssamordnare på Öster i Borås så är orsaken stora barnkullar och att föräldrarna i högre utsträckning än tidigare behövt gå tillbaks till jobbet. Men man har anställt nya förskollärare på förskolan i Dalsjöfors, Brämhult och Hässleholmen, och Äspered och Brämhult har fått nya avdelningar.

En rundringning som P4 Sjuhärad gjort visar att alla Sjuhäradskommuner kommer att klara dagisplatserna till hösten. Att många andra kommuner har problem tror Inger Larsson har med kommunerna själva att göra.

– Det beror ju på hur man jobbar. Vi i Borås har klarat av det, vi har öppnat nya avdelningar när det funnits behov, säger Inger Larsson.

Susanne Wiklund är vice ordf i utbildningsnämnden i Herrljunga, som senast för ett år sedan hade problem att ge alla barn som behövde en plats på dagis. Hon tror inte på att öka pressen på kommunerna.

– Det blir en ytterligare kostnad men det kanske inte löser själva ansvarsuppgiften som kommunen har att skapa platser, säger Susanne Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista