ULRICEHAMN

Miljötillsynen kräver mer pengar

Eckerlid: ”Det här är inte rimligt”
1:32 min

Miljö- och byggnämnden i Ulricehamn har inte resurser att följa Livsmedelslagen. Nämndens ordförande Börje Eckerlid (C) är kritisk till att kommunstyrelsen inte skjuter till de pengar som behövs.

– Kommunstyrelsen måste ställa de resurser till förfogande som krävs för att vi ska kunna fullfölja den tillsynsplan som vi har, säger Eckerlid. Men under ett antal är har vi fått mindre resurser än vi behöver.

Miljökontoret har ansvaret för att följa livsmedelslagen och göra den tillsyn som krävs enligt den. Och det är kommunstyrelsen som ska se till att kontoret har tillräckliga resurser. Och det är här det brister. Ett anställningsstopp som en följd av kommunens dåliga ekonomi har gjort att en ny livsmedelsinspektör inte har kunnat anställas

– Det är ju inte bra, säger Eckerlid. Vi gör det vi kan med de resurser vi har men det räcker inte.

Och han tycker inte att det är rimligt att sparkraven påverkar lagbunden verksamhet, som tillsynen enligt livsmedelslagen. Så var det inte tänkt, utan det var den icke-lagbundna verksamheten som skulle ses över i sparbetinget.

– Det här är inte rimligt, men tyvärr äger inte vi i nämnden frågan. Kommunstyrelsen borde ha sett till att anställningsstoppet inte gällde de lagbundna verksamheterna.

Följden blir en förskjutning av tillsynstiden. Och det kan drabba enskilda näringsidkare som får vänta på nödvändiga tillstånd.

Nämnden beslutade igår att begära mer resurser av kommunstyrelsen.

Nyheterna igår

Pär Norgren, miljöchef i Ulricehamn. Foto: Jan-Åke Thorell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".