Jörgen Röllgårdh, kyrkoherde i Fristad. Foto: Jan-Åke Thorell

Svaga sociala skyddsnät

"Maskorna är glesare i de sociala nätverken"
1:32 min

En orsak till att allt fler söker hjälp av kyrkan är att de sociala nätverken i samhället har blivit svagare. När även pengarna från kyrkan tryter så måste alla hjälpas åt för att hjälpa dem som är på väg att falla igenom skyddsnäten, menar kyrkoherden Jörgen Röllgårdh i Fristad.

– Jag märker det även i ett litet samhälle som vårt att maskorna i de sociala nätverken blivit allt glesare, säger Jörgen Röllgårdh. Min bild är att släkt och vänner ställe upp mer förr och hjälpte till.

Därför hamnar allt fler utanför och faller igenom.

– Kanske är det också så att vi i samhället inte fångar upp dem i lika hög grad som tidigare.

Det gör att ensamheten har ökat i samhället, liksom behovet av mötesplatser. Och det kan kyrkan förhoppningsvis hjälpa till att skapa.

– Men det tror jag vi behöver jobba mer med. Oavsett hur ensamma vi är så har alla behov av gemenskap.

Samarbetet mellan olika organisationer är också viktigt för att fånga upp dem som har det svårt. Och det sker redan i Fristad.

– Vi har en besökstjänst med flera organisationer engagerade, där vi går runt och besöker dem som är ensamma. Det finns ingen annan väg än att samarbete och hjälpas åt.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".