1 av 2
Krister Classon framför Vallarnas frilufsteater i Falkenberg. Foto: Anna Jornéus.
2 av 2
Stefan Gerhardsson och Krister Claesson. Foto: Per Qvarnström/Sveriges Radio
NÖJE

Stefan & Kristers revansch på finkulturen

15 min

I vissa kretsar har Stefan och Krister blivit ett skällsord för dålig underhållning. Samtidigt äger deras bolag de fina salongerna i Stockholm, så även de finsmakande kulturkonsumenterna genererar pengar till den bespottade humorduon.

Det kan ses som en hämnd från buskisstjärnorna står det att läsa i senaste numret av magasinet Filter. Men så ser inte Stefan och Krister på saken.

– Det har aldrig varit ett mål, säger Krister Classon.

– Vi har alltid lagt undan lite pengar för saker som vi vill göra senare och sen har företaget bara växt, säger Stefan Gerhardsson.

De två anser också att reportageförfattaren har blandat ihop humorduon Stefan och Krister med aktieägarna Stefan och Krister.

– Om man köper en teaterbiljett för 400 spänn så får inte jag och Stefan 50 öre, så funkar det inte, säger Krister och fortsätter:

– Det är företaget som får 400 spänn och sen kan vi få avkastning om bolaget går med vinst.

– Men det är inte alla år som det gått plus, fyller Stefan i.

Humorparet har fått stå ut med mycket kritik för sin konstform genom åren, och det har inte alltid varit så lätt att tackla.

– Först blev vi lite förbannade, och sen övergick det till ledsenhet. Varför ska inte vi få finnas? De som tycker att vi är så avskyvärda, varför tittar de på oss? undrar Krister Classon.

– Men det är många genom åren som gillar det vi gjort, annars hade vi aldrig kunnat fortsätta, säger Stefan Gerhardsson.

Faximil från Filter

Andra artiklar

Stefan & Krister

Komikerduo bestående av Stefan Gerhardsson och Krister Classon (tidigare Claesson).

Paret började i Kalv 1981 som trubadurer med bondkomiska visor på repertoaren. Med åren blev det alltmer humor och snart började de spela revy i Falkenberg och Värnamo.

1996 skapades Vallarnas friluftsteater i Falkenberg som blev en scen för dem. Efter tjugo år tillsammans valde Krister att dra sig tillbaka från teaterscenen. Stefan arbetar fortfarande på scenen, ofta i pjäser som Krister skrivit.

Flitigt återkommande skådespelare i deras shower är bland andra Jojje Jönsson, Annika Andersson och Siw Carlsson.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista