Konkursförvaltarnas presskonferens om Saabs försäljning. Foto: Sveriges Radio

Nevs köper Saab

2:23 min

Elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden (Nevs) köper Saab, Saab parts ingår däremot inte i affären. Men prissumman talar man inte om.
- Den första produkten blir en vidare utvecklad Saab 9-3 för eldrift, säger Mattias Bergman Nevs talesman.

– Det är väldigt glädjande att det äntligen kommer till ett avslut, det har vi väntat på länge, säger Mattias Larsson, tidigare anställd på SAAB.

Det är mycket som är oklart innan det blir klart med detaljerna, men att konkursboet har fått köpare och att konkursförvaltarna är klara med sitt uppdrag är dock klart.

Saab Automobil gick ju formellt i konkurs den 19 december 2011, efter två års fruktlös kamp och efter att ha närmast mirakelräddats av Viktor Muller när dåvarande ägaren General Motors den 18 december 2009 bestämde sig för att lägga ner biltillverkningen.

Resan hit, från december och till i dag, har varit fylld av rykten om tänkbara köpare av konkursboet och nu pekas ett bolag ut som köpare av konkursboet.

Det är elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden, eller Nevs, som uppges köpa Saab Automobiles konkursbo som består av tre bolag: Saab Automobile, Saab Automobile Powertrain och Saab Automobile Tools.

Tidigare klubbordföranden för IF Metall på Saab, Håkan Skött, har inte hört något om försäljningen av Saabs konkursbo men han tycker att det är bra att affären uppges vara klar.

– Ja, om det är så, så är det naturligtvis väldigt skönt. Det måste man säga, säger Håkan Skött.

Köpande bolag, Nevs, ägs till 51 procent av National Modern Energy Holdings. Bolaget är registrerat på brittiska Jungfruöarna, men ägs i sin tur av ett Hong Kong-baserat bolag, China Dragon Base Holding. Japanska Sun Investment är bolagets andre ägare.

Styrelseordförande för Nevs är Karl-Erling Trogen, tidigare vd för Volvo Lastvagnar. Kai Johan Jiang utsågs nyligen till vd för bolaget. Kai Johan Jiang kommer att vara med på presskonferensen i Trollhättan och svara på frågor.

Britt Bohlin, landshövding i Jämtland, är bekant med Kai Johan Jiang, som driver ett företag i Sveg som omvandlar trä till etanol.

– Han pratar utmärkt svenska, han har bott i Sverige och haft uppdrag för flera svenska företag att hjälpa dem in på den kinesiska marknaden. Han blev årets entreprenör i Kina 2008, säger Britt Bohlin.

Svenska staten via Riksgälden äger reservdelsbolaget Saab Parts som pant när staten garanterade ett lån i Europeiska investeringsbanken, EIB, när Viktor Muller var som mest aktiv i försöken att hålla igång Saab Automobil och hitta köpare.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista