En amatörvideo visar förödelsen i staden Homs efter kraftiga explosioner under måndagen. Foto: Bambuser/Homslive/Scanpix
SJUHÄRAD

Sverige öppnar för syrienflyktingar

1:37 min

Efter de senaste veckornas upptrappning av striderna i Syrien gör Migrationsverket en ny bedömning, och den kan bli generösare. För de syriska flyktingarna i Sverige kan det betyda mycket.

Antalet syriska medborgare som söker asyl i Sverige har ökat kraftigt och Migrationsverket gör nu en ny bedömning av säkerhetsläget.

Det kan betyda mycket för de 800 syriska flyktingar i Sverige som väntar på besked om de ska få stanna i landet eller inte.

– Det är väldigt positivt om Sverige hjälper det syriska folket. Det kommer de uppskatta väldigt väldigt mycket, och de kommer aldrig att glömma stunden när Sverige stod bredvid det syriska folket, säger en syrier i Sjuhärad som bott i Sverige i över 20 år, men som aldrig har vågat åka tillbaka till sitt hemland.

Under de senaste veckorna har läget i Syrien försämrats radikalt. Striderna har trappats upp och bedömningen är nu att det i vissa områden råder fullt inbördeskrig.
Så här beskriver vår anonyme syrier läget för sina släktingar i Syrien.

– Det är väldigt tufft, och det är knappt att de klarar sig. I de värsta områdena har 80 procent av befolkningen drabbats väldigt svårt. Det är vissa familjer som försvunnit - det är katastrof.

Vad är ett liv värt i Syrien idag?

– Inte något. En brödlimpa.

Du vill inte ställa upp med ditt namn i radion - varför inte?

– Jag är rädd för min släkt där nere. För mig är det ingen fara, men min släkt är väldigt lätt att få tag på. Jag vågar inte protestera mycket heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista