Ramadan en hård prövning i norra europa

1:25 min

Idag inleds ramadan. Eftersom dygnets mörka timmar är så få här blir fastemånaden en hård prövning för sunnimuslimer. I förra veckan slog Europeiska fatwarådet fast att inget undantag kan göras för nordbor som firar ramadan. Ahmed Mohamed, kontaktperson på Borås islamiska kulturförening, är inte förvånad.

– Vi går efter boken, Koranen, Allahs påbud, och det här är solklart. Så jag tycker att det är rätt beslut och vi respekterar och följer det.

Under ramadan får man dagtid varken äta eller dricka. Shiamuslimer bryter fastan på kvällen då den traditionella måltiden ofta serveras, medan sunnimuslimer går efter dagsljuset och alltså fastar under alla dygnets ljusa timmar. Eftersom de mörka timmarna i Sverige är så få har önskemål framförts om att exempelvis fasta samma tider som folket i Mecka. Men det sade Europeiska fatwarådet nej till för en vecka sedan.

– Som jag burkar säga: religionen är kompatibel, alla tider, alla platser. Frågorna kommer ju hela tiden, helt naturligt, att unga människor eller folk som är helt nya här i Nordeuropa funderar och säger "hur ska vi göra det här nu"?

De som bor där det är ljust dygnet runt får rätta sig efter närmsta stad där det blir mörkt för att få i sig mat och vätska under ramadan. I vissa fall är det dock tillåtet att avbryta fastan ändå.

– Det står ju i koranen att Allah säger att den som är resande eller de som är sjuka behöver inte fasta om det blir elände för dem.