Akuten på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS).

Sjukhusledningen på SÄS bemöter kritiken.

1:38 min

Efter att ett skyddsombud på SÄS akutmottagning gått ut och påtalat brister i arbetsmiljön så bemöter sjukhusledningen idag kritiken. Suzanne Guregård är biträdande sjukhusdirektör, och hon håller med om att det finns brister i verksamheten.

– I mångt och mycket så har dom rätt i att detta är frågor som är problematiska och som vi arbetar med både på akutmottagningen och på sjukhuset.

Nu verkar det ha gått så långt att det är skadligt för patienter och anställda. Varför har man inte gjort något tidigare?

– Man kan säga att antalet sökande har ökat men när det gäller läget på sjukhuset med vårdplatser och så, så har det inte försämrats utan det har snarare varit så att vi haft färre överbeläggningar och inte haft lika trångt på sjukhuset under våren.

Suzanne Guregård säger att man på SÄS redan har inlett ett arbete för att fördela sjukhusets resurser bättre. Exempel på det kan vara att lägga om scheman så att fler jobbar de tider när flest söker vård, eller att snabbare slussa vidare patienter från akuten till andra avdelningar. Men i ett längre perspektiv tror Suzanne Guregård inte att det är hållbart att akuten fortsätter att dra ett så stort lass som idag.

– Det är inte alltid så att akutmottagningen på ett sjukhus ger den bästa hjälpen i alla lägen, ibland kan det vara bättre att gå till vårdcentralen. Att förlänga öppettider på vårdcentralerna till exempel.

I skyddsombudets brev uttrycktes farhågor om att patientsäkerheten skulle vara hotad. Men Suzanne Guregård ser ingen risk för det.

– När det gäller patientsäkerheten är det vår chefsläkare som får tillse att den uppfylls och så vitt jag vet så gör den det just nu.

Tidigare publicerat:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista