1 av 2
Simskolan kan vara för mesig, varnar Svenska Livräddningssällskapet. Foto: Scanpix
2 av 2
Majda Ivanovska, simskolelärare på Tivolibadet i Kristianstad. Foto: Björn Runemark
sommar

Snäll simskola skapar risker

1:24 min

Sommaren är högsäsong för många simskolor, eftersom många barn vill lära sig simma så att de kan bada utomhus. Men få simskolor hålls i sjöar eller hav. Det är ett problem.

Det menar Mona-Lisa Wernesten som är utbildningsansvarig för Svenska Livräddningssällskapet.

– Förhållandena är så annorlunda. Det är inte alls samma sak att simma inomhus i en pool som utomhus i en sjö. Vädret, vinden, strömmar, det finns massor av saker som gör det svårare i sjöar eller hav. Att simma 150 meter i pool motsvarar 15 meter i havet, säger hon.

Majda Ivanovska är simskolelärare på Tivolibadet, ett inomhusbad i Kristianstad. Hon håller delvis med, men menar att det kan vara farligt att ha simskola utomhus.

– Det är jättesvårt att hålla precis koll på alla barn. Om någon skulle gå iväg och bli tagen av strömmar kan konsekvenserna bli ödesdigra. Simskolan kan lära ut grunderna, men det bör vara föräldrarnas ansvar att ta steget vidare och lära sina barn att simma utomhus, säger hon.

Mona-Lisa Wernesten tycker dock att det är så viktigt att kunna simma utomhus att man bör ha simskolor både inomhus och utomhus.

– Hade jag fått bestämma skulle det vara obligatoriskt med simskola inomhus på vintern, och utomhus på sommaren, säger hon.

Björn Runemark

bjorn.runemark@sverigesradio.se
042-13 33 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista