Familjen Knapasjö. Anders, Josefine, Felicia och Åsa. Foto: Julia Collinius P4 Sjuhärad
arbetslivet

Förmånskaffe på företagen i Sjuhärad

1:34 min

En rundringning till de största arbetsgivarna i Boråstrakten visar att de flesta företagen förser sina anställda med friskvårdsbidrag och gratis kaffe. Men en ny rapport från LO visar att arbetare har färre förmåner än tjänstemän, och minst förmåner av alla har kvinnorna.

På vissa företag kan personalen köpa arbetskläder, städhjälp eller lunch till ett reducerat pris och det är också vanligt att man bjuder sina anställda på fika.

Men en ny rapport från LO visar att arbetare har färre förmåner på jobbet än vad tjänstemän har, och minst förmåner av alla har kvinnorna.

Vivianne Pettersson jobbar inom vården och får gratis kaffe på sitt jobb.

- Den största efterfrågan är på arbetskläder, men jag vet inte om vi kommer att få några inom den närmsta tiden. Det är främst byxor, saronger och skor som vi behöver i arbetet, säger hon.

Stefan Dinér är VD på Kwintet Fristads i Borås. Han tror att det är tanken som räknas snarare än dyra förmåner.

- Vi har gjort många saker som inte kostat så mycket, men som varit väldigt uppskattat, så jag tror inte att det har med beloppet att göra. Snarare så spelar syftet med det hela roll. På min arbetsplats så serverar vi en väldigt populär frukost varje morgon till ett bra självkostnadspris, och den tror jag är väldigt uppskattad.

Förra året var det bara 45 procent av arbetarna som skickades iväg på personalutbildning, jämfört med 62 procent av tjänstemännen. Och medan 92 procent av tjänstemännen kan dricka obegränsat med kaffe så är det bara 62 procent av arbetarkvinnorna som kan göra likadant.

Anders Knapasjö har både tjänstebil, mobiltelefon och gratis kaffe på sin arbetsplats.

- Just kaffet är väldigt populärt på jobbet, säger han.

Stefan Dinér tror att det är viktigt att vara omtänksam mot sin personal.

- Jag tror att många förväntar sig att det ska finnas ett visst "basutbud" med förmåner på en arbetsplats. Men det är viktigt att ha vissa delar så att personalen känner att de jobbar på ett företag som bryr sig.

Julia Collinius

julia.j.collinius@sr.se
033 - 17 75 41

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista