Stjälk och bladangrepp. Foto: Foto Växa Halland
potatis

Bladmögel drabbar tidigare än vanligt

1:31 min

För andra året i rad har bönder i södra Halland hittat bladmögel i sina potatisodlingarna. I år kom problemet dock tidigare och i större omfattning än i fjol.

– Man vill inte hitta det helt enkelt. Det gäller att följa sina fälts utveckling och vädret. De lantbrukare som odlar potatis känner till den här svampen sen lång tid tillbaka, säger växtodlingsrådgivaren Rolf Lindholm.

En potatisodlare pratar om tre saker, berättar Rolf Lindholm. Potatissorter gödsling och bladmögel. Det är en ständigt återkommande fiende, som hållt sig borta från Halland i 4 år för att komma tillbaka de senaste två åren. Och i år upptäckte man det nu en vecka tidigare än förra året.

– Det är än så länge inga stora angrepp. Det är viktigt att man informerar alla som har potatis och att de är uppmärksamma, säger Rolf Lindholm.

Bladmögel är en svamp som angriper bland annat potatis. Det kan ge lägre skörd eller helt förstörda plantor, beroende på hur långt det går. Anledningen till att man klarade sig utan bladmögel i 4 år hade mycket att göra med det relativt torra vädret. Men också att man ändrade strategi och började skydda plantorna tidigare på säsongen.

– Det har haft effekt, men av någon anledning dyker detta upp tidigare. Vi får se vad som kan vara orsaken, säger Rolf Lindholm, växtodlingsrådgivare Rolf Lindholm på Växa Halland.

Sara Hector

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista